Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Párkány

Elérhetőségek   Vagyon kínálat     Vadas termálfürdő 


 

Ingatlanadó a hagyatéki eljárás után – amit az adófizetőnek (örökösnek) tudnia kell

A  Párkányi Városi Hivatal közleménye

Ingatlanadó a hagyatéki eljárás után – amit az adófizetőnek (örökösnek) tudnia kell

 

Tisztelt lakosok!

     2015. január 1-től a Tt.582/2004. számú, a helyi adókról, valamint a települési hulladék és építési törmelék helyi illetékéről szóló törvény 18.§-nak 2. bekezdése értelmében az ingatlannak az év folyamán öröklés útján történő megszerzése után az adókötelesség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amely azt a napot követi, mikor az örökös a jogerős örökösödési bizonylat vagy hagyatéki végzés alapján az ingatlan tulajdonosa lett.

     Ingatlanadó-, vagy részleges ingatlanadó-bevallást köteles benyújtani az adóalany (örökös) legkésőbb 30 napon belül az adófizetési kötelezettsége létrejötte után. Az örökös köteles adóbevallást benyújtani abban az esetben is, ha a megörökölt ingatlant rögtön el is adta.

     Ha az adóalany nem teljesíti időben az adóbevallási kötelezettségét, az adókezelő bírságot vethet ki (5€-3000€). Ha nem teljesíti időben adóbevallási kötelezettségét az adókezelő felhívására sem, az adókezelő további bírságot vethet ki (10€-6000€).

     Az adókezelő  határozattal veti ki az örökösnek (vagy ha a társtulajdonosok megegyeznek, akkor a közös képviselőjüknek, aki az adóbevallást benyújotta) az ingatlanadó arányos részét attól a hónaptól kezdve, amelyikben az adófizetési kötelezettség létrejött, egészen az adott adózási időszak végéig abban az esetben, ha az adókezelő nem vetette ki az adót az öröklött ingatlan örökhagyójának az adott adózási időszakra a január 1-ei állapotot figyelembe véve.

     A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az örökhagyó pl. 2015. február 2-án elhunyt és a hagyatéki végzés 2015. július 2-án lett jogerős, akkor az örökösnek, aki a párkányi kataszterben örökölt ingatlant (lakás, családi ház, földek...) augusztus 1-től adófizetési kötelezettsége keletkezik.  Az örökös  ebben az esetben köteles ingatlanadó-bevallást benyújtani legkésőbb 2015. augusztus 31-ig (30 napon belül). Az adókezelő ebben az esetben a benyújtott ingatlanadó-bevallás alapján határozattal veti ki az örökösnek (esetleg a közös képviselőjüknek) az ingatlanadó arányos részét 2015. augusztus 1-től 2015. december 31-ig, tehát 5 hónapra.

     Az ingatlanadó-bevalláshoz a nyomtatványokat a Párkányi Városi Hivatal pénzügyi osztályán, az ingatlanadóügyi részlegén, a földszinti 3-as számú irodában lehet átvenni. Az ingatlanadó-bevalláshoz csatolni kell a jogerős örökösödési bizonylat vagy a hagyatéki végzés fénymásolatát.

 

 

                                                                      - Pénzügyi, tervezési és gazdaságirányítási osztály-

-Ingatlankezelői részleg a természetes személyek részére-


Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

36017183

2018.12.16 van
Főoldal