Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Párkány

Elérhetőségek   Vagyon kínálat     Vadas termálfürdő 


 

Párkány város GSZVP Stratégiai részének nyilvános megvitatása

Párkány város GSZVP Stratégiai részének nyilvános megvitatása

 

      2015. szeptember 10-én, csütörtökön a Városi Művelődési Központban nyilvános meghallgatást tartottak Párkány város Gazdasági és Szociális Városfejlesztési Programjának Stratégiai részéről, amely a 2015-2022-es időszakra szól. Ez egy középtávú fejlesztési dokumentum, mely a területrendezési tervvel együtt alapvető és kulcsfontosságú dokumentumnak számít az önkormányzat irányítása számára. A fejlesztési terv szándéknyilatkozatát 2015. április 28-án fogadta el a Városi Képviselőtestület a 94/2015-ös határozattal. A program elsősorban a város lakosai, vállalkozói, érdekcsoportjai és további szervezetei konkrét igényeinek és helyzetének ismeretén alapul. Megfogalmazza továbbá a város jövőképét az annak megvalósításához szükséges tevékenységekkel és projektekkel együtt. Ami a szerkezeti felépítését illeti elemzési, stratégiai, program, megvalósítási és pénzügyi részből áll. 

      A lakossági fórum programjában fontos szerepett kapott a kérdőívek kiértékelése is, melyek a Párkány és Vidéke havilappal együtt jutottak el a lakosokhoz. Ami a konkrét eredményeket illeti, a válaszadók igyekeztek javaslatokat és ötleteket megfogalmazni az új városvezetés számára és nagy mértékben válaszoltak a nyitott kérdésekre. A lakosok leginkább a város fekvésével és a történelmi és természeti adottságaiból adódó lehetőségekkel a legelégedettebbek. Annak ellenére, hogy a Sétáló utca nem kevés kritikát kapott a felmérés során, mégis ez tetszik a lakosoknak a legjobban. A tematikus területeket tekintve a válaszadók a hulladékgazdálkodással, a közterületek, járdák ill. utak állapotával elégedettek a legkevésbé. A lakosok legnagyobb problémái közé a munkanélküliség és a munkalehetőségek hiánya tartozik. A második legnagyobb csoportot a pihenés és a kikapcsolódás lehetőségeinek bebiztosítására való igény alkotja, amelyet leginkább rekreációs parkok, játszóterek, kulturális események és sportolási feltételek megtertemtésével lehetne megvalósítani. Az életminőséget a lakosok kielégítőnek értékelték.

      A GSZVP Stratégiai része tartalmazza még Párkány vízióját 2022-re, amely a következőképpen hangzik: „Párkány egy jó szomszéd város a maga kulturális-történelmi térségében, egy dinamikusan fejlődő hely, amely kellő munkalehetőségi és egyéb feltételeket biztosít a magas életszínvonal eléréséhez, kiemelkedő helyet foglal el az idegenforgalomban és nem utolsósorban vonzó város a fiatalok számára.”

     A találkozó következő fontos programpontja a GSZVP 2015-2022-es időszak céljairól szóló eszmecsere volt. Az alapvető kitűzések tartalmazzák a regionális gazdaság fejlesztését új munkahelyek létrehozásával (a város ipari lehetőségei kihasználásának növelése és a kisvállalkozások támogatása ill. fejlesztése), a magas életszínvonal elérésének elősegítése a lakosok számára (az óvodai, iskolai és iskolán kívüli oktatás fejlesztése, a szociális szolgáltatások és a lakosok egészségügyi ellátásának fejlesztése) és nem utolsó sorban a modern, előretekintő és teljes értékű felhasználási lehetőségek bebiztosítását mind a lakosok mind a város látogatói számára (a kulturális élet fejlesztése, a város helyzetének erősítése az idegenforgalomban, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a lakosok biztonságának növelése stb.).

      A lakossági fórum ezen részei után a nyilvánosság is teret kapott kérdések és hozzászólások formájában. A lakosok hozzászólásait a későbbiekben is el lehet juttatni a Városi Hivatal címére postai úton, személyesen vagy akár e-mailen a sekretariat@sturovo.sk címre az alábbi címkézéssel: „Hozzászólás a Párkányi GSZVP 2015-2022 Stratégiai részéhez” 2015. szeptember 23-ig.

 

Bővebb információ a GSZVP-ról itt található.

Az eseményről készült képeket itt tekinthetik meg.


Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

32377889

2018.06.24 van
Főoldal