Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Statisztikai adatok a városról és szűkebb környzetéről

 

 

Štúrovo /Párkány/ a Duna bal partján terül el, Geenwichtől keletre a földrajzi hosszúság 36 foka 23 percének és az északi szélesség 47 foka 48 percének metszéspontjában.

A város és határa a Dunamenti síkság baloldali utolsó csücskében terül el a Garami és Ipolyi lösztábla törésvonalának mezsgyéjén. Az éves átlaghőmérséklet eléri a +10,8 °C-ot. A város és közvetlen környezete az egész ország legmelegebb területei. A városban és közvetlen környezetében a mérsékelt szélviszonyok uralkodnak. A Duna, a Garam és az Ipoly valamint a környék víztárolóinak hálózata kedvező hatással vannak a mikroklímára.


Štúrovo /Párkány/ a szlovákiai és a külföldi turistákat természeti adottságaival, a gyönyörű környezettel, mikroklímájával és termálfürdőjével csábítja.
A várostól északkeletre a Kovácspataki dombok vulkanikus sziklái törnek az égre meredeken. Ennek az állami természetvédelmi területnek legmagasabb csúcsa a 395 m magas Burda.

 

A várost északnyugaton a Hegyfarok /Vršok/ állami természetvédelmi terület, a párkányiak bortermelő területe határolja. A város közelében néhány természeti látványosság van.


A nyári hónapokban a többezer üdülő számára a pihenést Szlovákia egyik legnagyobb termálfürdője, a 24 hektáron elterülő VADAS biztosítja. A termálfürdő területén fakad a 38 °C-os termálvíz.


 

Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

38160857

2019.01.16 van
Főoldal