Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Párkány

Elérhetőségek     Vadas termálfürdő 


 

Polgármester szemszögéből - Lakáshelyzet városunkban

i_4918752.jpg

Szlovákiai viszonylatban a lakáshelyzet jellegzetessége, hogy a lakások több, mint 90%-a magánkézben van és csak töredékük képezi az állam, illetve az önkormányzatok tulajdonát. Más európai uniós tagállamokban az állam és a települések a bérlakások 19-60%-ával rendelkeznek.

A helyzet siralmas városunkban is. Jelenleg a város tulajdonát képezi 24 lakás az Űrhajós utcai két lakótömbben, 23 garzon típusú lakószoba a Sobieski utcai lakótömbben és öt lakóház, melyben harmadik és negyedik kategóriájú lakások találhatóak. Az utóbbi két ingatlan nagyon rossz műszaki állapotban van, melynek következtében néhány szoba nem kiadható.  

A jelenlegi ismeretek alapján városunk lakáshelyzete a kisebb lakások hiányára utal. Nagy érdeklődés mutatkozik az egyszobás- és a garzonlakások iránt. Ilyen lakásokat kérelmeznek főleg az egyedülállók, nyugdíjasok, önállósulni vágyó fiatalok és az alacsony jövedelemmel rendelkezők.

Ez az állapot késztet bennünket arra, hogy mérlegeljük a különböző megoldásokat, és használjuk ki az Állami Lakásfejlesztési Alap által nyújtott finanszírozás lehetőségét. Ebben a szakaszban a lakásfejlesztést Párkányban a következő lépésekben látom:

  1. Telekeladás családi házak individuális építésére a Sobieski utcában. Az értékesítés nyilvános verseny keretén belül kerül megvalósításra 2018 végéig.
  2. Bérlakás építése, melyben 6 darab egyszobás- és 8 darab garzonlakás található.A lakások ú.n. „alacsony kategóriájúak” lesznek. Ezt a Duna utcában tervezzük megépíteni. Az átadás tervezett terminusa 2019 vége. A szerződést már aláírtuk, jelenleg az adott városrészben lakók által benyújtott petícióval foglalkozunk.
  3. A Sobieski utcában található lakótömb felújítása, amely gondozó ház (DOS) néven ismert és a plébánia tőszomszédságában helyezkedik el. Az épület felújítás utáni átadása 2021-re várható. Jelenleg a tanulmányok és a projekt dokumentációk kidolgozása folyik.
  4. Új lakóház, illetve lakókomplexum építése gyermekes családok részére. Ez távlati célkitűzéseink részét képezi.

Bízom benne, hogy hosszú pangás után a lakáskérdés is helyes irányba terelődik városunkban.

Szabó Eugen, polgármester


Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

43429787

2019.10.16 van
Főoldal