Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Párkány

Elérhetőségek     Vadas termálfürdő 


 

Polgármester szemszögéből - Hulladékgazdálkodás újra meg újra

Az elmúlt két-három évben viszonylag sokat foglakoztunk a hulladékgazdálkodással. Tettük ezt, mert nagyok voltak a hiányosságok ezen a területen. Egyebek mellett fokozatosan elláttuk a várost új szelektív hulladékgyűjtő edényekkel, valamint bevezettük a zöldhulladék gyűjtését. Évente kétszer szedjük a veszélyes hulladékot. A lakosok többsége pozitívan reagált a bevezetett változásokra és együttműködést tanúsított. Ennek köszönhetően 2017-ben a szeparált hulladék mértéke meghaladta a 27%-ot míg 2018-ban elérte a 35,8 %-ot. Sajnos az EU által előírt célokat – 30% ill. 40% - egyik esetben sem értük el.

Szlovákia kötelezettséget vállat arra, hogy 2020-ra eléri a 60%-os szintet a szeparált hulladék vonzatában. Ez a követelmény ránk is vonatkozik. Új lendülettel kell hát a hulladékgazdálkodást kezelnünk. El kell érnünk, hogy a vegyes hulladékot tartalmazó edényekben ne legyen műanyag zacskó, konzervdoboz, sörösüveg vagy más hasonló csomagoló eszköz. El kell érnünk, hogy a családi házak előtt mindig megjelenjen a válogatott hulladékot tartalmazó zsák. Mindenkinek ki kell vennie a részét a folyamatból.

Gondolnunk kell arra is, hogy a szelektív gyűjtés csak az első lépés. A begyűjtés után be kell biztosítani a további osztályozást, tömörítést (préselést), elszállítást. Partnert kell keresni, aki átveszi a begyűjtött és kiosztályozott anyagot. Mindezt tenni úgy, hogy bele férjünk a rendelkezésre álló pénzfedezetbe. 

Az év folyamán több alkalommal is szervezünk majd fórumokat, megbeszéléseket, bemutatókat a hulladékkezelést érintően. Ennek megfelelően az első megbeszélést március 21-én tartjuk melyen a vállalkozók által produkált szelektív hulladék kezelése lesz megvitatva. Kérem, figyeljék weboldalunkat, facebook profilunkat és a kiküldött meghívókat.

Párkány, 2019.02.28

Szabó Eugen, polgármester


Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

43210250

2019.09.23 van
Főoldal