Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Párkány

Elérhetőségek     Vadas termálfürdő 


 

MEGÜNNEPELTÜK A FÖLD NAPJÁT

Párkány városa az idén ismét bekapcsolódott a világméretű Föld napja rendezvénybe. Ez az ünnep a Föld természeti környezetének és kincseinek megóvására hívja fel az emberek figyelmét. Az idén immár 5. alkalommal ünnepeltünk. A rendezvény középpontjában, az előző évfolyamokhoz hasonlóan, a környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitások kerültek, mind a gyermekek és fiatalok, mind pedig a lakosok számára.  

Április 1-jén huszonhárom tagú önkéntesekből álló csapat találkozott a Téglagyári útnál. Megtisztították a szeméttől nem csak ezt, hanem az Összekötő utat, a Gyártelepi utat és az Istenhegyi utat is. A „Tavaszi faültetés“ és a „Tisztítsuk ki a Duna-partot“ felhíváshoz 93 önkéntes csatlakozott. Ők április 6-án 23 darab fát és 200 darab bokrot ültettek ki a város közterületein: a Sport utcai játszótéren, a „Fullánkocska“ játszótéren, a városi hivatal előtti parkban és a Vörös Hadsereg katonai temetőben, valamint megtisztították a szeméttől a  „Csónakkikötő – Öböl” szakaszt . Április 26-án került sor a Duna töltés szomszédságában található illegális szemétlerakat felszámolására, melyben 9 önkéntes vett részt.  

Folytattuk a „Facsemete gyermekemnek” projektet, mely alapgondolata értelmében három, az előző évben született gyermeknek fát ültetünk. Április 23-án a szülőkkel és a gyermekekkel közösen Suchovsky Lianának, Hošák Noelnek és Prohászka Denisnek jávorfákat ültettünk.

Április 16-án végezte el a Körkörös Gazdaság Intézete 15 önkéntes segítségével „A kevert kommunális hulladék összetételének elemzését“ városunkban.  Az elemzés során a családi házaktól és a lakótelepi lakásoktól szúrópróbaszerűen begyűjtött tárolóedények tartalmát analizálták. Ugyanezen a napon a NATUR-PACK vállalat azt elemezte, hogyan osztályozzák a párkányi lakosok a papírt. Az elemzések eredményeit az április 26-án a Danubius moziban megtartott lakossági fórumon ismertették. A fórumon elhangzott a „ZERO WASTE - A hulladékok mennyiségének csökkentése és helyes osztályozása című előadás is.

Április 26-án került megrendezésre a sétálóutcán a Föld napja Párkányban rendezvény 5. évfolyama. A gyerekeknek lehetőségük nyílt kipróbálni ügyességüket és alkotókészségüket rajzolásban, kifestőzésben és papírból készült egyszerű tárgyak készítésében. Bemutatásra kerültek az egyszerhasználatos, 100%-osan lebomló természetes alapanyagokból készült termékek, és nem hiányozhattak az oktató játékok, illetve az interaktív programok sem. A rendezvényen kiértékeltük a kupakgyűjtő-, képzőművészeti-, és fotóversenyt, valamint a papírgyűjtést. Elismerésben részesült 15 szerző, akik rajzokkal vagy fényképekkel neveztek a pályázatokra. Az óvodások és iskolások összesen 1396 kg PET kupakot gyűjtöttek. A kupakok értékesítéséből származó bevétel egy beteg gyermek javára lett felajánlva.  Az Ady utcában székelő alapiskolák diákjai összesen 57,9 tonna papírt gyűjtöttek össze.  

Együttműködő partnerek voltak: ECO-DAY, s.r.o. Pohranice, Párkányi Szabadidőközpont, Állami Erdőgazdaság lévai részlege, Kommunális Szolgáltató és Hullaékgazdálkodási R.t. Párkány, Violinda Design- Viola Melinda. 

Ezúton szeretnénk megköszönni az önkénteseknek, együttműködő partnereinknek és támogatóinknak a rendezvény sikeres lebonyolításában nyújtott önzetlen segítséget. Köszönjük mindenkinek a részvételt. Viszontlátásra egy év múlva!

Köszönjük támogatóinknak a tárgyi és a pénzbeli adományokat:

B-Natural s.r.o., CoffeIN s.r.o., Štúrovo, Convertis s.r.o., Štúrovo, Cukráreň Eszterházy, Cukráreň Vitko, Cukráreň u Turka, Cukráreň Vénus, Csonka TRANS s.r.o., Štúrovo, ELEKTRO DEMAR s.r.o., Štúrovo, Las Palmas Cathering, LETECKÝ KLUB KAMENNÝ MOST Ing. Július Bócz, Parkanský Norbert, Priemyselný park Štúrovo a.s., PRES-TEL, s.r.o., Protex Štúrovo, s.r.o., REAL-K s.r.o., Reštaurácia Broadway, SKC FOUNDRY s.r.o., Štúrovo, Smurfit Kappa Obaly Štúrovo, VADAŠ Thermal Resort

KÉPGALÉRIA

 


Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

42869861

2019.08.24 van
Főoldal