Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Párkány

Elérhetőségek     Vadas termálfürdő 


 

Lezárult a DANUrB nemzetközi projekt

Június 29-én ünnepeltük a Duna nemzetközi napját városunkban, melynek egyik fontos mozzanata a DANUrB projekt ünnepélyes keretek közötti lezárása volt. A DANUrB projekt az Interreg Duna Transznacionális Program (2014-2020) keretében valósult meg 2017. január 1-je és 2019. június 30-a közötti időszakban. Célkitűzései között szerepelt, hogy felkutassa a nagyvárosokon kívüli kulturális és történelmi nevezetességeket, helyi értékeket. 

A projektbe 7 Duna menti ország (Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) képviseletében 20 intézmény kapcsolódott be az ausztriai Wachau-tól egészen a Duna-deltáig, köztük Párkány városa is. 

Az ünnepélyes befejezéshez nem is találhattunk volna méltóbb helyszínt, mint a Duna partot. A pontonhajón megrendezésre kerülő koncert előtt Kádár Bálint (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és źubica Vitkóová (Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem) röviden ismertették az elért eredményeket.

Az elmúlt 30 hónapban több mint 500, a Dunával kapcsolatos kulturális és történelmi örökséget bemutató adatlap, valamint 300, a Dunához köthető szervezet került összegyűjtésre, amelyek szoros köteléket alkotnak egy közös DANUrB platformon, melynek webcíme: www.danurb.eu.  A platform különlegessége abban rejlik, hogy eddig még soha nem készült ilyen átfogó, közös hálózatban feltüntetett „leltári” anyag. Kutatási eredmények alapján készült el a stratégiai dokumentum, valamint az a 12 Duna menti túraútvonal, melyek a PocketGuide applikáción keresztül angol nyelven érhetők el. Párkányban, Esztergomban és a Szigetzugban (Szigetbecse, Ráckeve és Szigetújfalu) Duna napok néven rendezvények szerveződtek.

A projektnek köszönhetően a Duna már nemcsak 8 országot összekötő folyam, hanem egy régió, mely közös kultúrával, történelemmel, gasztronómiával és örökséggel rendelkezik.

Részletes információk a DANUrB (DANube Urban Brand) projektről, annak angol nyelvű weboldalán, a http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb webcímen érhetők el. 

 


Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

43209722

2019.09.23 van
Főoldal