Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

TELJES ÚTLEZÁRÁS A NÁNAI ÚTON

TELJES ÚTLEZÁRÁS A NÁNAI ÚTON 

Tisztelt utazóközönség, kedves lakosaink!

Az I/76-os jelzésű állami út (Nánai út) felújítása végett 2019. február 18-án (hétfő) 10:00 órától TELJES ÚTLEZÁRÁS lép életbe, amely 2019. április 26-án (péntek) 22:00 óráig tart.

A kihelyezett közúti jelzőtáblák értelmében a behajtási tilalom nem vonatkozik az adott zónában lakókra, áruszállítást, karbantartást, javítást és más egyéb szolgáltatást végző cégekre, illetve azokra sem, kiknek garázsuk vagy vállalkozásuk van az adott zónában.

A személyautók és a 3 méternél magasabb vagy alacsonyabb teherjárművek a következő elkerülő utak valamelyikét vehetik igénybe:

1. A Komárom, illetve Érsekújvár felől Zselíz és Léva irányába tartó SZEMÉLYGÉPKOCSIK ÉS A 3,0 MÉTERES MAGASSÁGOT MEGHALADÓ TEHERAUTÓK ELKERÜLŐ ÚTVONALA

Vasúti sor; lekanyarodás az I/63-Gyártelepi útra; I/63-Istenhegyi út; I/63-Jesenský utca; Széchenyi utca, Sobieski utca, Garamkövesdi út a II/564-Bekötő úttal való kereszteződésig; a Bekötő úton tovább az I/76-Nánai úttal való kereszteződésig

Fordított irányban ugyancsak az itt megadott útszakaszokon.

2. A Komárom, illetve Érsekújvár felől a városközpontba, illetve Ipolyság felé közlekedő SZEMÉLYGÉPKOCSIK ÉS A 3,0 MÉTERES MAGASSÁGOT NEM MEGHALADÓ TEHERAUTÓK ELKERÜLŐ ÚTVONALA

Vasúti sor; lekanyarodás az I/63-as útról a Téglagyári út kereszteződésében a Téglagyári útra és ezen tovább haladni az I/76-os út kereszteződéséig; tovább az I/76-os úton a II/564-Bekötő úttal való kereszteződésig; II/564-Bekötő úton tovább haladni a Garamkövesdi útig; jobbra térve a Garamkövesdi úton haladva a városközpontba juthatunk, balra térve a II/564-es jelzésű úton pedig Ipolyság felé lehet tovább közlekedni

Fordított irányban ugyancsak az itt megadott útszakaszokon.

3. Léva, Zselíz felől Érsekújvárba, illetve Komárom irányába közlekedő SZEMÉLYGÉPKOCSIK ÉS A 3,0 MÉTERES MAGASSÁGOT NEM MEGHALADÓ TEHERAUTÓK ELKERÜLŐ ÚTVONALA

Zselíz felől Nána irányába haladni; az I/76-Nánai út és a III/1519-Téglagyári út kereszteződésében a III/1519-es jelzésű útra térni, ezen tovább haladni az I/63-as jelzésű úttal való kereszteződésig

Fordított irányban ugyancsak az itt megadott útszakaszokon.

4. Léva, Zselíz felől Ipolyság irányába közlekedő SZEMÉLYGÉPKOCSIK ÉS A 3,0 MÉTERES MAGASSÁGOT NEM MEGHALADÓ TEHERAUTÓK ELKERÜLŐ ÚTVONALA

Zselíz felől Nána irányába haladni; az I/76-Nánai út és a II/564-Bekötő út kereszteződésében a II/564-Bekötő útra térni, ezen tovább haladni a Garamkövesdi útig és balra térve a II/564-es jelzésű úton tovább haladni Ipolyság irányába

Az útlezárás kapcsán a HELYKÖZI AUTÓBUSZOK Nána, Kéménd, Zselíz, Léva irányába továbbra is terelőútvonalon közlekednek. Az érintett vonalak nem szolgálják ki a Nánai út, Fő utca-posta és Bocskai utca megállókat.

Köszönjük türelmüket, megértésüket, a kihelyezett ideiglenes közlekedési táblák figyelembevételét és az esetleges kellemetlenségekért elnézésüket kérjük a beruházó nevében is.

Párkányi Városi Hivatal

Veszélyes hulladék gyűjtése és ártalmatlanítása 2018-ban

Veszélyes hulladékok, úgy, mint a lejárt szavatosságú gyomírtószerek, rovarölőszerek, orvosságok, festékek, oldószerek és azok csomagoló anyagjai, akkumulátorok, kenőolajok, szűrők, elektrohulladék, égők stb. szinte minden háztartásban előfordulnak.

2018-ban városunkban a DETOX Kft.-vel együttműködve 570 kg veszélyes hulladékot gyűjtöttünk össze.

A veszélyes hulladék gyűjtését lakosaink számára 2019-ben is biztosítjuk. A soron következő mobilis gyűjtés terminusa: 2019. március 23. (szombat) a délelőtti órákban.

Bővebb tájékoztatást a város honlapján (www.sturovo.sk, www.hu.sturovo.sk), facebook oldalán  (Mestský úrad Štúrovo – Párkányi Városi Hivatal), valamint a Párkány és Vidéke/Štúrovo a okolie havilapban teszünk közzé.

A veszélyes hulladék nem tartozik a kommunális hulladék tárolására kijelölt zöld színű konténerbe. Köszönjük, hogy ártalmatlanítását az erre szakosodott cégre bízzák.   

letöltés Certifikát DETOX.pdf Certifikát DETOX.pdf (533.3 kB)

Közlemény - Statisztikai felmérés a háztartások bevételeiről és életkörülményeiről (EU SILC)

Ezúton tudatjuk kedves lakosainkkal, hogy a Szlovák Statisztikai Hivatal 2019. február 4. és 2019. június 28. közötti időszakban városunkban statisztikai felmérést végez a háztartások bevételeiről és életkörülményeiről. A felmérés az európai statisztikai felmérések keretében valósul meg. Szlovákiában a felmérésbe 350 községet kapcsoltak be, többe között Párkányt is. 

A fentnevezett időszakban a háztartásokat adatgyűjtést végző kérdező keresi fel, aki köteles felmutatni a hivatalos megbízatását igazoló iratot. A felmérés során megadott adatok és a vélemények védettek, nem kerülnek kiadásra és kizárólag a statisztikai hivatal használja fel őket

Bővebb információk a Szlovák Statisztikai Hivatal levelében találhatók.

 

Zisovanie SILC_001.png

letöltés Zisovanie SILC.pdf Zisovanie SILC.pdf (603.8 kB)

Kommunális hulladék – a határozatok átvételének terminusai

Kedves lakosok!

Ezúton tudatjuk Önökkel, hogy a kommunális hulladék helyi illetékéről szóló 2019-es évre vonatkozó határozatok személyesen átvehetők a Párkányi Városi Hivatal információs pultjánál 2019. február 25-től március 9-ig terjedő időszakban (félfogadó napokon kívül is). Az átvételhez szükséges a személyazonossági igazolvány felmutatása. A nem átvett határozatokat postai úton saját kézbe történő átvétellel juttatjuk el.    

Az illeték éves szinten egy főre 22 eurót tesz ki. Ezen illetéket a városi hivatal pénztárában készpénzzel vagy bankkártyával lehet befizetni.

 

Polgármester szemszögéből - Tesszük a dolgunkat

erb_Štúrovo_150.pngElmondhatjuk, hogy január végéhez az önkormányzati dogok rendeződtek a novemberi választásokat követően. A képviselők megalakították az egyes bizottságokat, besorolták magukat intézményeink képviseleti szerveibe. Egyértelművé vált mennyire is gondolják komolyan, hogy a dolgok másként menjenek vagy éppen ellenkezőleg meggátolják az esetleges változásokat.

Ennek az időszaknak egyik fontos lépése volt, hogy a megválasztott képviselők közül megbízzak valakit a polgármester-helyettesi funkció betöltésével. Úgy döntöttem, hogy Blaháková Dominikát kérem fel erre a posztra. Olyan egyént kerestem, aki szlovák és magyar nyelven is jól komunikál, ehhez az angol nyelvtudása tökéletes bónusz. Különösen tetszett az, hogy főbb céljai között szerepel a turizmus fejlesztése és a fiatalok érvényesülésének elősegítése. Ráadásul bevállalta azt is, hogy feladja eddigi munkáját és új kihívásként kezelje a közügyek szolgálatát. Nem elhanyagolható az sem, hogy személyének köszönhetően jelentősen fiatalodik a városvezetés.

A januári képviselő testületi ülés egyik fontos pontja volt a költégvetés elfogadása. Az értekezlet során számos módosító javaslattal bővült vagy éppen zsugorodott az előterjesztett változat. Nehezményeztem, hogy a hivatalvezetői pozícióra tervezett bérköltséget nem hagyták jóvá. Mindennek ellenére elmondhatjuk, hogy minden idők legmagasabb költségvetésével állunk szembe, mely jelentős bérfejlesztést biztosít az alkalmazottak részére. A város további fejlődésére pedig több mint 2 millió eurót tervez befektetni. Hiszem, hogy városunk egy újabb lépést tesz a szebb és élhetőbb városkép felé.

Szabó Eugen, polgármester

 

A kommunális hulladékok kezelése 2019-ben

Minél több műanyagot, papírt, üveget és fémet osztályoz ki egy település a kommunális hulladékból, annál kevesebbet fog fizetni a 330/2018-as számú kormányrendelet értelmében a kommunális hulladék legális szemétdombon való tárolásért.

2019. január 1-jei hatállyal megváltozik a kommunális hulladék gyűjtésének, szállításának és kezelésének helyi illetéke. A 10%-os növelés érinti a lakosokat és a vállalkozókat.  A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy városunk lakosa 2019-ben a hulladék gyűjtéséért, szállításáért és kezeléséért éves szinten a 2018-as évhez viszonyítva 2 euróval többet fizet majd. A változást a következő tényezők indokolják:

      1. 2019 január 1-jén lépett hatályba a hulladékok tárolásának illetékéről szóló új törvény, valamint az illeték nagyságát meghatározó kormányrendelet. A települések által a hulladéktárolásért fizetett összeg nagysága függ a hulladék osztályozottságának értékétől. 2017-ben sikerült elérnünk a 21 %-os osztályozottsági értéket. Bízunk benne, hogy a 2018-as év eredményei legalább a 2017-ben elért szinten lesznek. 

2018-ban a város 1 tonna nem kiosztályozott kommunális hulladék tárolásáért 5 eurót fizetett. Feltéve, ha a 2018-as évben az osztályozottság értéke 20-30 % között lesz, akkor a városnak ezen kormányrendelet értelmében a hulladék tárolásáért 10 eurót kell fizetnie. Ha a hulladékok osztályozása az elkövetkezendő időszakokban is a 21 %-os értéken marad, akkor az 1 tonna nem kiosztályozott hulladék tárolásáért 2020-ban 24 eurót, 2021-ben pedig 30 eurót kell fizetnie a városnak. 

      2. 2019. január 1-jei hatállyal a nánai szemétdomb üzemeltetője, az EKOREAL Kft. is költségemelést jelentett be, melyeket az energiaárak és a minimálbér nagyságának emelésével indokolt.

      3. 2019. január 1-jei hatállyal a hulladékok elszállítást végző Kommunális Szolgáltató és Hulladékgazdálkodási R.t. is emelte a hulladék gyűjtésének és elszállításának az árát, szintén az energiaárak és a minimálbér nagyságának emelésére hivatkozva.

 

Közös feladatunk az elkövetkezendő időszakra, hogy növeljük a kiosztályozott hulladék arányát városunkban. Ezt abból az okból is kifolyólag, mert a legalacsonyabb szeméttárolási költségeket csakis akkor tudjuk elérni, ha városunkban az osztályozottság értéke meghaladja a 60%-os küszöböt (2019 = 7 euró, 2020 = 8 euró és 2021 = 11 euró). 

A témával kapcsolatos kérdéseik esetén, kérjük forduljanak bizalommal a Közszolgáltatási, Környezetvédelmi és Közlekedési Szakosztályhoz telefonon a 36/2851320 vagy a 36/2851322 számok bármelyikén, illetve személyesen a Párkányi Városi Hivatal, Vámházköz 2. sz. alatti irodájában.

Köszönjük megértésüket!

Párkányi Városi Hivatal

 

Bejelentési kötelezettség – hulladékkezelési illeték

A Párkányi Városi Hivatal pénzügyi szakosztálya ezúton értesíti a városunk területén állandó, illetve átmeneti lakhellyel rendelkező lakosokat, hogy a kommunális hulladék illetékének kiszabását befolyásoló VÁLTOZÁSOKAT szíveskedjenek legkésőbb 2019. január 31-éig személyesen bejelenteni a városi hivatalban, 2. emelet, 50. ajtó.

Amennyiben kérvényezi az illeték csökkentését, illetve elengedését, akkor kérjük, hogy az erre feljogosító igazolásokat is hozza magával.

 

Köszönjük!

NÁNAI ÚT – Aktuális információk

Felhívjuk a lakosok és az arra közlekedők figyelmét, hogy 2018. december 15- étől az I/76-os jelzésű állami út (Nánai út) ismét átjárható.

A rekonstrukciós munkálatok az új esztendőben folytatódnak az időjárási viszonyok függvényében.

A Nána, Kéménd, Zselíz, Léva irányába tartó helyközi autóbuszok továbbra is az érvényes menetrend szerinti terelőútvonalon közlekednek. Az érintett vonalak nem szolgálják ki a Nánai út, Fő utca-posta és Bocskai utca megállókat.

Megértésüket és türelmüket ezúton köszönjük!

 

Az aktuális információkat megtalálják Párkány Város weboldalán a www.sturovo.sk webcímen.

Tájékoztató a Szlovák Statisztikai Hivatal által végzett felmérésről

Ezúton tudatjuk kedves lakosainkkal, hogy a Szlovák Statisztikai Hivatal 2019. december 31-éig  városunk háztartásainál statisztikai felmérést végez, melynek témája a család pénzügyi helyzete.

A fentnevezett időszakban a háztartásokat adatgyűjtést végző kérdező keresi fel, aki köteles felmutatni a hivatalos megbízatását igazoló iratot.

A megszólított háztartások a T.t. 540/2001 számú az állami statisztikáról szóló törvény értelmében kötelesek a kért információkat megadni. Az adatok és vélemények begyűjtése anonim módon (névtelenül) és csakis a statisztikai hivatal számára történik.

Bővebb információk a mellékelt levélben.

Štatistické zisovanie RÚ.png

letöltés Štatistiké zisovanie.pdf Štatistiké zisovanie.pdf (529.5 kB)

HULLADÉK BEGYŰJTÉSI ÜTEMTERV 2019

Tisztelt családi házban elő lakosaink és családiház-tulajdonosok,

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2019-es évre szóló hulladék begyűjtési ütemtervet a decemberi hónap folyamán a postaládájukba fogjuk eljuttatni.

Továbbá minden háztartásba eljuttatunk 3 darab műanyag zsákot az osztályozott hulladék (műanyag, papír, üveg, fém és tetrapack dobozok) gyűjtésére.  

Tudatjuk Önökkel, hogy a sérült zsákokat új zsákra a naptári év folyamán a KSOH alkalmazottjai az osztályozott hulladék elszállításakor cserélik le.  

 

VH

 

DSC06484 OK - web.JPG

Advent Párkányban 2018

2018. december 2. – 2018. december 23.

Az idei évben ismét karácsonyi díszkivilágításba öltözik a párkányi sétálóutca. A már több esztendőre visszanyúló díszítés hagyománya 2015-ben civil kezdeményezésnek köszönhetően új szimbólummal: az adventi koszorúval gazdagodott.

Advent a várakozás időszaka, melyben lelkileg felkészítjük magunkat karácsony méltó megünneplésére.  Az elmúlt években az adventi koszorú gyertyáinak fénye több száz embert vonzott a sétálóutcára. Szeretnénk, ha az idén ismét sokan eljönnének és igazi családias adventi vasárnapokat élnénk át közösen.

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁSOK A PÁRKÁNYI SÉTÁLÓUTCÁN

Az ünnepélyes gyertyagyújtásokra vasárnaponként 16.00 órai kezdettel kerül sor a sétálóutcán található adventi koszorúnál. A gyertyagyújtást végzők adventi köszöntője után kerül sor a gyertya meggyújtására, majd ezt követően helyi kórusok előadásában meghitt és az ünnepváráshoz kapcsolódó énekek és dallamok csendülnek fel. A programok után pedig forralt borral és meleg teával látjuk vendégül az egybegyűlteket.

Adventi gyertyagyújtások programja

2018. december 2. (vasárnap), 16:00

 • A város közös adventi koszorújának megáldása és megszentelése az egyházak helyi képviselői által
 • Adventi gondolatok
 • Az első gyertya ünnepélyes meggyújtása
 • Adventi dallamok a CSEMADOK párkányi alapszervezete mellett működő SZIVÁRVÁNY énekkar előadásában

2018. december 9. (vasárnap), 16:00

 • Adventi gondolatok
 • A második gyertya ünnepélyes meggyújtása
 • Adventi dallamok a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola KATEDRA női kamarakórusának előadásában

2018. december 16. (vasárnap), 16:00

 • Adventi gondolatok
 • A harmadik gyertya ünnepélyes meggyújtása
 • Adventi dallamok a VOX SOLARIS kamarakórus előadásában

2018. december 23. (vasárnap), 16:00

 • Betlehemi békeláng terjesztése
 • Adventi gondolatok
 • A negyedik gyertya ünnepélyes meggyújtása
 • Adventi és karácsonyi énekek a Szent Cecília egyházi kórus előadásában

 

MIKULÁS A SÉTÁLÓUTCÁN

2018. december 5-én délután 16.00 órára érkezik meg városunkba a Mikulás, kinek puttonya sok-sok apró meglepetést tartogat. Nagy -nagy szeretettel várjuk a gyermekeket, szülőket és a nagyszülőket. A Mikulás 17:30-kor indul el városi körútjára a következő megállók érintésével:   

 • Teraszok II. lakótelep - a tornaterem előtt (Rákóczi utca) – tervezett érkezés 17:50
 • COOP Jednota parkoló (Szent István utca) – tervezett érkezés 18:10
 • Régi Billa parkoló (Petőfi utca) – tervezett érkezés 18:30

 

KARÁCSONYI VÁSÁR

2018. december 16-án, advent harmadik vasárnapján 13:00 órai kezdettel kerül megrendezésre a sétálóutcán a karácsonyi vásár. A vásáron szép számmal lesznek jelen helyi és környékbeli kézművesek. Célunk a helyi kézműves termékek bemutatása és megismertetése.

A párkányi városi könyvtár az idén a „Válassz könyvet ajándékba!“ felhívással hirdeti meg azt az eseményét, melynek keretében a standjuknál megtalálható könyvekből bárki választhat és a kiválasztott könyvet ajándékba haza is viheti. Bízunk benne, hogy a párkányi könyvtárosok kezdeményezésének nagy sikere lesz.

Az idei karácsonyi vásáron ismét megkóstolhatják a hagyományos karácsonyi káposztalevest. A városi hivatal standjánál 14:00 órától várjuk kedves lakosainkat és vendégeinket. 

A sétálóutcai színpadon alapiskoláink és művészeti alapiskolánk programja lesz megtekinthető. A kulturális programokat Sissi koncertje zárja.

 

KONCERTEK AZ ADVENTI IDŐSZAKBAN

2018. december 9. (vasárnap), a 17:45, Szent Imre templom

A Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola tanárainak adventi koncertje

Fellépnek:

KATEDRA - a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola női kamarakórusa, karvezető: Cucor Éva

Mgr. Stella Bartman DiS. art. - fuvola

Mgr. Szabó Klaudia - hárfa

Janszo Orsolya - ének

Mgr. art. Cucor Roland - orgona

2018. december 10. (hétfő), 18:00, Városi Művelődési Központ

A CSEMADOK párkányi alapszervezete mellett működő Szivárvány Énekkar karácsonyi koncertje. A kórustagok nagy szeretettel várnak mindenkit a műsor után egy kis beszélgetésre, közös éneklésre.

2018.december 14. (péntek), 18:00, Városi Művelődési Központ

Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola karácsonyi koncertje

2018. december 15. (szombat), 16:00), Városi Művelődési Központ

A Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola karácsonyi koncertje

 

advent_2018.jpg

kari.jpg

 

TÁJÉKOZTATÁS - SERTÉSTENYESZTŐK FIGYELMÉBE

A legalább egy sertést tenyésztő sertéstartások nyilvántartása

 

Az érsekújvári Regionális Állat-egészségügyi és Élelmezésügyi Igazgatóság írásos kérése alapján értesítjük azon lakosainkat, akik sertéstartással foglalkoznak, hogy az érvényes európai uniós előírások alapján minden házisertés-tenyészetet – az olyat is, melyben csak egy sertést nevelnek – nyilvántartásba kell venni.

 

Kérjük a sertéstenyésztőket, hogy    

legkésőbb 2018. november 26-án (hétfő)

 

jelentsék be a nevüket, lakcímüket, a tenyésztett sertések számát a következő módok valamelyikén:

 • személyesen a Párkányi Városi Hivatalban (2. emelet, 33-as számú ajtó), vagy

 

Köszönjük együttműködésüket!

 

A Párkányi Városi Hivatal közleménye – Fontos határidő a vállalkozóknak

A Párkányi Városi Hivatal pénzügyi szakosztálya tudatja a városunkban működő vállalkozókkal (fizikai személy-vállalkozó, jogi személy), hogy

 

a hulladékgyűjtő edények űrtartalmát és a hulladék elhordását érintő VÁLTOZÁSOKAT

szíveskedjenek legkésőbb 2018. november 30-áig

személyesen bejelenteni a városi hivatalban, 2. emelet, 50. ajtó.

 

A 2019-es évre szóló matricákat és a települési hulladék gyűjtésének ütemtervét december 15-e után fogjuk ajánlott levélen kiküldeni az Ön által bejelentett címre.

 

Köszönjük!

Párkányi Városi Hivatal

 

 

 

Polgármester szemszögéből - Helyhatósági választások

Olyan államformában éltünk 1989-ig, amely bár hirdette, hogy demokratikus, a valóságban a demokrácia számtalan eleme hiányzott belőle. Nem lehetett például szabadon választani. Az alkotmány és több törvény hatálybalépésével az állampolgároknak megadatott a lehetőség, hogy kivegyék részüket a társadalom irányításából. Az állami és az önkormányzati szervekbe közvetlenül választhatják meg képviselőiket.

A közügyek iránti érdektelenség társadalmunkban egyre nagyobb mértéket ölt. Megmutatkozik mindez a lakosság választási részvételi arányán is. Mi, párkányi lakosok mindig jelentősen elmaradtunk az országos átlagtól, holott az is elég alacsony. Az elmúlt választásokon való részvételi arány városunkban a következőképpen alakult:

Helyhatósági választások 2014:                 43,5 %

Parlamenti választások 2016:                     51,9 %

Megyei választások 2017:                           19,9 %

A Párkány és Vidéke lap augusztusi számában hangsúlyoztam annak fontosságát, hogy támogassák mindazokat az érdeklődőket, akik az elkövetkezendő helyhatósági választásokon jelöltetik magukat. Ennek is tudható be, hogy a polgármesteri posztért 5 jelölt indul. Gazdag a kínálat a képviselői posztok betöltésére is. A 15 tagú képviselő-testületbe való bejutást összesen 40-en pályázták meg. Lesz tehát miből választani. Amennyiben úgy gondolják, hogy szükség van a változtatásra, vagy éppen ellenkezőleg, szeretnék támogatni a már elindított tevékenységeket és a beállt irányvonalat, akkor FEJEZZÉK KI mindezt szavazatukkal a november 10-ei helyhatósági választásokon. JÖJJENEK EL SZAVAZNI!

Ing. Eugen Szabó, polgármester

VII. ŐSZI KULTURÁLIS NAPOK

Szervező: Párkány és Vidéke Kulturális Társulás

Társszervező:Városi Művelődési Központ

Őszi kulturális napok 2018

-------------------------------------------------

2018.október 28, 18.00, Kultúrház

Rejtelmek – JordánTamás és Sebő Ferenc József Attila-estje

Majd 30 éve egy tévéműsor kapcsán találkozott egy nagyszerű színész és egy remek zenész egy költőóriás életművével. A műsor végül soha nem készült el, de a találkozásnak köszönhetően megszületett ez az est, mely immár ősz halántékkal és rengeteg élettapasztalattal kerül ismét a közönség elé. Ez az előadás tulajdonképpen egy beszélgetés a hallgatóság és az előadók között – még akkor is párbeszéd, ha a közönség (feltételezhetően) nem mond semmit. József Attila gondolatait tolmácsolják prózában és dalban az előadók olyan hangvétellel, mely szokatlan a pódiumon, itt nem “szavalásról” van szó, a többnyire halk, bensőséges tónus azt érzékelteti a nézővel, hogy személyesen őt szólították meg. Közreműködnek: Perger László – bolgártambura, gitár, Barvich Iván - tárogató, bolgár kaval, pánsíp, tamburák

----------------------------------------------------------

2018. november 4, 18.00 Kultúrház

2019. Miguéu Montanaro-Móser Ádám: Tangók

Miquèu Montanaro zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de számos más stílusban is otthonosan mozog. Móser Ádám muzsikáját áthatja az improvizáció szabadsága, harmonika játéka egyedi, körbejárhatjuk a világot általa, ezen az estén két harmonika és két lélek fonódik össze.

-----------------------------------------------------------------

2018. november 18:, 18.00 Kultúrház

2019. félszáz - Zsapka Attila (50) jubileumi koncertje

A koncert Zsapka Attila, verséneklő, dalszerző, énekes 30 éves pályafutásának apropóján, 50. születésnapja alkalmából valósul meg. A jubileumi koncert műsora válogatás az eddig megjelent dalokból, ugyanakkor néhány perc erejéig felidézi a ZS.E.B. bulik fergeteges hangulatát is. A megszokottnál színesebb, eklektikusabb, közvetlenebb és személyesebb koncert során Attila mesél pályafutása során megélt élményiről, emlékeiről, egy – egy dal születésének történetéről, zenész társairól – barátairól, példaképeiről, kedvenceiről.

Közreműködnek: Miklósné Zsapka Mónika, Zsapka Krisztina, Zsapka Zsolt, Madarász András, Sipos Dávid, Benkó Ákos, Farnbauer Péter

-----------------------------------------------------------

2018. november 25, 18.00, Kultúrház

Dalüzenet - Szvorák Katalin (60) jubileumi műsora

A Kossuth-díjas és a közelmúltban Európai Polgár díjjal kitüntetett Szvorák Katalin háromtucatnyi önálló albumának szűkített terces summázata ez a koncert. Az egykori felvételek mély zenei intuícióval újrahangolva támadnak fel három kiváló és kreatív muzsikus: Cserta Balázs fúvós hangszereivel, Kiss Ferenc multi-instrumentalista muzsikájával és Balogh Kálmán cimbalomjátékával. Az egyes gondolati egységek tematikus tételekként kelnek életre és minden emberi rezdülésre-életérzésre rácsendülnek.

-------------------------------------------------------------

2018. november 29, 18.00, Kultúrház

Apjafia – Berecz András és Berecz István műsora

Berecz András, mesemondó: „Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai. Amikor körülöttem savanyú emberek vannak, szomorú emberek vannak, akkor felszalad bennem a kisördög és addig nem nyugszok, míg valahogy meg nem tudom csiklandozni őket.”

Berecz István, zenész, néptáncos: „Más fellépésekkel ellentétben érzem a hatalmát az emberi szónak. Azt, hogy a megfelelő helyekről összeszedett történetekkel olyan díszletet, olyan világot pakol a tánc köré, amibe teljesen más belépni. Ha édesapám öt percet is beszél a tánc előtt, én meg a közönség be van avatva valamibe, amibe más nem.”

Közreműködnek: Bures Réka - tánc, Komáromi Márton - hegedű, Papp Endre - brácsa, Bognár András - bőgő

 

plakát-Őszi kultnapo-2018.jpg

Polgármester szemszögéből - Mérlegvonás az elért eredményekről

i_4918752.jpg

A választási időszak szerves részét képezi az elvégzett munkáról és az elért eredményekről szóló mérlegvonás. Engedjék meg, hogy megismertessem Önöket azokkal, a nézetem szerint fontos eredményekkel, amelyeket a város fejlődése és a városi életminőség szempontjából fontosnak tartok megemlíteni.  

 1. A hulladékgazdálkodásban bevezetett változások: módosítottuk a szelektív hulladékgyűjtést beleértve a kertekből és a parkokból származó zöldhulladék gyűjtését is. Rendszeresen gyűjtjük a veszélyes hulladékot. Hatékonyabbak lettünk a kommunális hulladék begyűjtése terén. A 2017-es évben a kiosztályozott hulladék aránya elérte a 21%-ot.
 2. Az SKC Foundry vállalat letelepedése: A társaság 2016-ban az ipari park területén építette ki üzemét, melyben az autógyártásban használatos alkatrészek elkészítéséhez szükséges vasöntvényeket gyártanak. A gyártási technológia a legmodernebb műszaki eljárások közé tartozik a világon. A társaság 120 alkalmazottat foglalkoztat. Jelenleg folyik a gyártás bővítésének engedélyeztetése, mellyel újabb 170 munkahely jöhet létre.
 3. A Nánai út és az útkereszteződés újjáépítése: Több tárgyalás eredményeképpen sikerült elérni, hogy a Szlovák Útkezelő Vállalat a közlekedési minisztériummal együttműködve besorolja a Nánai út rekonstrukcióját az Európai unió pénzügyi keretéből finanszírozott projektek közé. Az újjáépítési munkálatok befejezése 2018 végére várható.
 4. A Kossuth utcában kialakult helyzet törvényes megoldása: 2015-től sikerült elérni, hogy az „zenélő ház“ tulajdonosa ellen olyan bírósági határozatok születtek, amelyek az adott utcában a nyugalom helyreállítását eredményezték.   
 5. A termálfürdő fejlesztése: Rendkívül nagy igyekezetet fektettünk a termálfürdő fejlesztésébe. Megépült a Thermal hotelhez tartozó wellness központ, megújultak a szállásadó egységek, újjá épült az úszómedence és a fürdőhöz tartozó további területek.  

Természetesen a listát tovább lehetne bővíteni, azonban a lényegét tekintve a fent említett öt pontot tartom a legjelentősebbnek. Köszönet illeti mindazokat, akik munkájukkal hozzájárultak mindezek megvalósításához.

Ing. Szabó  Eugen, polgármester

A VÁROSI BUSZRA ÉRVÉNYES ÉVES BÉRLET ÚJ GAZDÁRA LELT

A szeptember 16-22. között megrendezett Európai Mobilitási Hét kampány keretén belül a városi közösségi közlekedés utasai részére egyedi akcióval készültünk, amelyet a „Nyerjen éves bérletet a városi közösségi közlekedés járataira!“ címen hirdettünk meg. Az akcióba bekapcsolódhatott bárki, aki az Európai Mobilitási Hét keretén belül akár csak egyszer is utazott a helyi buszon, menetjegyén feltüntette az elérhetőségeit és azt bedobta a városi buszokon található dobozokba. A sorsolást a IV. Városi Sportnap keretén belül tartottuk meg.  A szerencsés nyertes K. Gábor párkányi lakos lett.  A szabadjegyet - úgy, mint az előző évfolyamok nyertesei is – városunk polgármesterétől Szabó Eugentől vette át. 

 

Szívből gratulálunk!

 

DSC04908 - web.JPG

„Szlovákia legszebb városa és faluja“ internetes verseny

A slovakregion.sk internetes portál az idén ismét meghirdette „Szlovákia legszebb városa és falva“ internetes versenyt. Szavazni 2018. október 30-áig lehet. A versenybe 140 várost jelöltek, többek között Párkányt is.  A verseny győztese az a város lesz, amely a legtöbb voksot szerzi és a legnagyobb szavazótáborral rendelkezik.

Városunkra Ön is leadhatja szavazatát. A szavazatok leadásához regisztrálnia kell a slovakregion weboldalon. 

Részletes információ: http://www.slovakregion.sk/sutaze/2018

Párkány városa köszöni az Önök szavazatait.

DSC_6895.jpg

UTAZZ VELÜNK INGYENES BUSSZAL AZ ISKOLÁBA!

Tisztelt szülők!

Párkány város a 2018/2019-es tanévben ismét elindítja a párkányi alapiskolás tanulók ingyenes utaztatására irányuló projektet. Projektpartnerünk az ARRIVA Nové Zámky részvénytársaság. Az utazás ebben az évfolyamban is Párkány város pénzügyi támogatásával valósul meg.

Az ingyenes iskolába való utazást igénybe veheti a tanítási napokon 7.00 és 8.00 óra között bármelyik párkányi alapiskola tanulója, aki állandó vagy átmeneti lakóhellyel rendelkezik városunkban és kiváltotta a Tanulói utazási igazolványt. Az utazási igazolványt az Önök által kitöltött kérvény ellenében a városi hivatal közszolgáltatási, környezetvédelmi és szállítási szakosztályán lehet elintézni. Szükség esetén magyar nyelvű kérvény a városi hivatalban igényelhető.  Az utazási igazolvány kiadása ingyenes.

Bízunk benne, hogy ezzel a projekttel sikerül megkönnyítenünk az iskolába való utazást, növelni a gyermekek biztonságát és változatossá tenni számukra az utazást.

 

2018_2019 plagát ARRIVA, MHD_HU_001.png

Polgármester szemszögéből - Küszöbön a helyhatósági választások

i_4918752.jpg

A falvak és városok életének talán legjelentősebb mozzanata a helyhatósági választások. Ezen esemény keretén belül választunk polgármestert és városi önkormányzati képviselőket, meghatározva ezzel városunk működését az elkövetkező négy évre.   

A választásokat elsősorban a demokrácia vívmányának kell tekinteni. Mi, a város lakosai hozunk döntést arról, kik képviseljenek bennünket, kik hozzanak döntést fontos városi kérdésekben. Ezzel egyetemben azonban bárki bekapcsolódhat és jelöltetheti magát a városi képviselői poszt, vagy a polgármesteri munkakör betöltésére. Kamatoztassuk mindezt városunk érdekében! Többen emlékeznek még arra az időszakra, amikor a választásokon 95%-os volt a részvételi arány és csak egy párt képviselőit választottuk.

A demokrácia alapelvei azonban csak abban az esetben érvényesülnek, amennyiben van kiket választanunk. Ha a szavazólapokon mindenekelőtt olyan emberek neveit találjunk, akik elkötelezettségükkel, önzetlenségükkel, szorgalmukkal, szakértelmükkel, kompromisszumkészségükkel arra hivatottak, hogy a közérdek javára munkálkodjanak. Maximálisan szükséges, hogy mind azok, kik hajlandók felvállalni a felelősséget közérdekű ügyekben és ugyanakkor nem várnak el különleges elismerést, külön pénzügyi hasznot vagy más személyüket, illetve pártjukat érintő előnyöket, elhatározzák magukat és minél nagyobb számban kandidáljanak az említett posztokra.

Meg vagyok róla győződve, hogy városunk lakosainak érdeke, ha a választott tisztségekbe a legkiválóbb emberek kerülnek. Ha élnek az Önök környezetében olyanok, kik fontolgatják a jelöltetést, akkor beszéljenek velük és segítsenek nekik a döntéshozatalban. A választásokra 2018. november 10-én kerül sor. A választási listákat 2018. szeptember 11-éig kell leadni. Városunkban a független jelöltnek a szavazásra jogosult polgároktól 200 támogatói aláírást kell begyűjtenie.  

Ing. Szabó Eugen, polgármester

A Párkányi Rendelőintézet Párkány városával közreműködve, É R T E S Í T I a tisztelt lakosságot

A Párkányi Rendelőintézet Párkány városával közreműködve

É R T E S Í T I

a tisztelt lakosságot, hogy a Párkányi Rendelőintézet által működtetett Elsősegélynyújtási Orvosi Készültség gyermekek és serdülőkorúak részére az 576/2004-es törvény július 1-jei változásai értelmében 2018. június 30-án MEGSZŰNT. A legközelebbi készültségi ügyelet gyermekek és serdülőkorúak részére az érsekújvári gyermekkórház épületében található.

A felnőttkorúak készültségi szolgálata továbbra is működik a Párkányi Rendelőintézet épületében az alábbi időszakokban:

 

 • munkanapokon 16.00 – 22.00 óra között,
 • hétvégeken és ünnepnapokon 7.00 – 22.00 óra között.

 

A gyorsmentő szolgálat baleset, vagy életveszély esetén a 155 telefonszámon továbbra is elérhető.

Polgármester szemszögéből - Lakáshelyzet városunkban

i_4918752.jpg

Szlovákiai viszonylatban a lakáshelyzet jellegzetessége, hogy a lakások több, mint 90%-a magánkézben van és csak töredékük képezi az állam, illetve az önkormányzatok tulajdonát. Más európai uniós tagállamokban az állam és a települések a bérlakások 19-60%-ával rendelkeznek.

A helyzet siralmas városunkban is. Jelenleg a város tulajdonát képezi 24 lakás az Űrhajós utcai két lakótömbben, 23 garzon típusú lakószoba a Sobieski utcai lakótömbben és öt lakóház, melyben harmadik és negyedik kategóriájú lakások találhatóak. Az utóbbi két ingatlan nagyon rossz műszaki állapotban van, melynek következtében néhány szoba nem kiadható.  

A jelenlegi ismeretek alapján városunk lakáshelyzete a kisebb lakások hiányára utal. Nagy érdeklődés mutatkozik az egyszobás- és a garzonlakások iránt. Ilyen lakásokat kérelmeznek főleg az egyedülállók, nyugdíjasok, önállósulni vágyó fiatalok és az alacsony jövedelemmel rendelkezők.

Ez az állapot késztet bennünket arra, hogy mérlegeljük a különböző megoldásokat, és használjuk ki az Állami Lakásfejlesztési Alap által nyújtott finanszírozás lehetőségét. Ebben a szakaszban a lakásfejlesztést Párkányban a következő lépésekben látom:

 1. Telekeladás családi házak individuális építésére a Sobieski utcában. Az értékesítés nyilvános verseny keretén belül kerül megvalósításra 2018 végéig.
 2. Bérlakás építése, melyben 6 darab egyszobás- és 8 darab garzonlakás található.A lakások ú.n. „alacsony kategóriájúak” lesznek. Ezt a Duna utcában tervezzük megépíteni. Az átadás tervezett terminusa 2019 vége. A szerződést már aláírtuk, jelenleg az adott városrészben lakók által benyújtott petícióval foglalkozunk.
 3. A Sobieski utcában található lakótömb felújítása, amely gondozó ház (DOS) néven ismert és a plébánia tőszomszédságában helyezkedik el. Az épület felújítás utáni átadása 2021-re várható. Jelenleg a tanulmányok és a projekt dokumentációk kidolgozása folyik.
 4. Új lakóház, illetve lakókomplexum építése gyermekes családok részére. Ez távlati célkitűzéseink részét képezi.

Bízom benne, hogy hosszú pangás után a lakáskérdés is helyes irányba terelődik városunkban.

Szabó Eugen, polgármester

EGY NAP A DUNÁÉRT - ÖNKÉNTESEK TISZTÍTOTTÁK A DUNA-PARTOT PÁRKÁNYBAN IS

A Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese és környezetvédelmi minisztere Sólymos László felhívása alapján 2018. június 16-án önkéntesek tisztították a Duna-partot, melybe városunk is bekapcsolódott. A párkányi önkéntesek a leglátogatottabb Duna-parti szakaszt, a sétány és az öböl között elterülőt tisztították ki az ott felgyülemlett szeméttől.

Köszönjük mindenkinek, aki bekapcsolódott a közhasznú brigádba!   

2018-06-16 Deň pre Dunaj Štúrovo-spoločné foto.jpg

TÖBBSZÖRÖS VÉRADÓK KITÜNTETÉSE JANSKY EMLÉKÉREMMEL

A véradók immár hagyományosnak mondható kitüntetése zajlott 2018. június 5-én a Thermal étteremben. Többszörös véradásért és életmentésért Jansky emlékéremmel huszonkét állandó párkányi lakhellyel rendelkező önkéntes véradót tüntettek ki. 

A véradók önfeláldozó tettét megköszönték: a Szlovák Vöröskereszt érsekújvári fiókjának igazgatónője Mgr. Radka Igrényiová, a Szlovák Vöröskereszt Érsekújvári Területi Egylete elnöke Mgr. Iveta Ježová, a Szlovák Vöröskereszt párkányi alapszervezetének elnöke MUDr. Antónia Bieliková, Párkány város polgármestere Ing. Szabó Eugen és alpolgármestere PaedDr. Kornélia Slabáková valamint a Nemzeti Tanszfúziós Szolgálat érsekújvári kirendeltségének főorvosa RNDr. Daniela Mészárosová. 

 

Arany fokozatú Jansky emlékérem birtokosai: Tibor Bajza, Ing. Peter Jolčík, Ing. Magdaléna Machajová a Mgr. Kristína Takácsová.

A Jansky emlékérem ezüst fokozatával tüntették ki a következő véradókat: Ing. František Árendáš, Ivan Bebjak, Ing. Peter Czápa, Ing. Jiří Čermák, Roland Dibúz, Mgr. TomᚠOroský, Miloslav Szabó, Július Tallósi a Réka Tóbiásová

Bronz fokozatú Jansky emlékérmet vettek át: Tímea Bottyán, Soňa Feketšová, TomᚠKoncz, Eduard Laurinec, Bc. Monika Magdová, Andrea Polačeková, Mgr. Saskia Rajtóková, Kristián Wittman, Tibor Zahorec.

A Szlovák Vöröskereszt MUDr. J. Jansky emlékéremmel tünteti ki a térítésmentesen vért adományozókat a véradások számának függvényében. Arany fokozatú emlékérmet a nők esetében a 30-nál többször, férfiak esetében a 40 alkalmat meghaladók között osszák ki.   

Köszönetünket fejezzük ki minden véradónak. Kívánunk további jó erőt és egészséget! 

 

<<< KÉPGALÉRIA >>>

 

KUTYAÜRÜLÉK FELSZEDŐ ZACSKÓ

A közterületek tisztaságának és esztétikus képének fenntartása érdekében Párkány Városa az ebadókból befolyó összeg egy részét kutyaürülék felszedő zacskók vásárlására fordította. Tudatjuk azon kutyatulajdonosokkal, akik szerepelnek a városi hivatal nyilvántartásában és még nem vették át a kutyaürülék felszedő zacskókat, hogy azt megtehetik személyesen a Párkányi Városi Hivatal Vámházköz 2. sz. alatti épületében.  

Köszönjük szíves együttműködésüket.

 

Párkányi Városi Hivatal

Polgármester szemszögéből - A zöldterületek karbantartása

i_4918752.jpg

 

A város zöldterületeiről való gondoskodás gyakran felmerülő téma manapság. Ez teljesen érthető, hiszen a szépen rendben tartott közparkok, közkertek több szempontból is növelik lakókörnyezetünk színvonalát.

A zöldterületek karbantartásáról a város szerződést kötött a Kommunális Szolgáltató és Hulladékgazdálkodási Részvénytársasággal (KSOH, volt AVE) még 2009-ben. A szerződés 2019-ben jár le. Megmutatkozott azonban, hogy a szerződés egyik fél számára sem előnyös. A város számára tarthatatlan költségekkel jár, a szolgáltató számára pedig túl sokféle tevékenységet jelent, s nem tudja kellő hatékonysággal végezni azt. Ráadásul a szerződést nem lehet felmondani.

A legfontosabb feladat a füves területek kaszálása. Ahhoz, hogy elfogadható legyen állapotuk, évente minimum öt alkalommal kell vágni őket. Néhány helyen azonban, mint például a temetők, játszóterek, parkok még több beavatkozásra van szükség. A feladatot egyrészt a KSOH munkatársai, másrészt a város alkalmazottai látják el. Ez a helyzet nem kellően rugalmas, de sajnos jelenleg az egyetlen megvalósítható módja a karbantartásnak.

Az elmúlt két évben nagy hangsúlyt fektettünk a virágágyásokra is. Az ezzel járó munkát a városi hivatal egy külső szolgáltatóval való együttműködésben végzi. Ráadásul évről évre nő az öntözőberendezéssel ellátott virágágyások száma.  

Jelentős haladást sikerült elérni a fatörzsű növényekről való gondoskodás területén is. A Föld Napján rendszeresen szervezünk faültető akciókat. Fokozatosan eltávolítjuk az elöregedett, beteg fákat is. Múlt hónapban a városközpontban lévő platánfák koronájának szakszerű karbantartására is sor került.

A munkából kifogyni nem fogunk, de meggyőződésem, hogy a jó úton haladunk.

Szabó Eugen, polgármester

FELHÍVÁS a Párkány városa területén tenyésztett házisertés állomány bejelentésére

A Regionális Állat-egészségügyi és Élelmezésügyi Igazgatóság kérése alapján felkérjük azon lakosainkat, akik sertéstartással foglalkoznak, hogy

 

legkésőbb 2018. május 29-éig

 

jelentsék be a nevüket, lakcímüket, a tenyésztett sertések és kismalacok számát a következő módok valamelyikén:

 • személyesen a Párkányi Városi Hivatalban (2. emelet, 33-as számú ajtó), vagy
 • e-mailben a majetok@sturovo.sk emailcímre, vagy
 • a 036/2851315-as telefonszámon.

 

A sertéstenyésztők összeírása az utóbbi napokban a szomszédos országokban kialakult sertéspestissel történő fertőzés kedvezőtlen helyzetére való tekintettel történik.

 

Köszönjük együttműködésüket!

 

Párkányi Városi Hivatal

Afrikai sertéspestis a házisertés és a vaddisznó állományokban

   A tájékoztató az érsekújvári járás területén sertéstenyésztéssel foglalkozók részére szolgál a következő településeken: Bajta, Bart, Béla, Bény, Ebed, Helemba, Leléd, Libád, Kéménd, Kicsind, Kiskeszi, Kismuzsla, Kisújfalu, Köbölkút, Kövesd, Kőhídgyarmat, Muzsla, Nána, Páld, Párkány, Sárkány, Szalka, Szőgyén, Kisgyarmat, Kürt.

A Regionális Állat-egészségügyi és Élelmezésügyi Igazgatóság

f i g y e l m e z t e t i

mindazon tenyésztőket, a nyilvántartáson kívülieket is, hogy tekintettel a Lengyelországban, Ukrajnában és az utóbbi napokban Magyarországon is (31 kilométerre az országhatártól) kialakult sertéspestissel történő fertőzés kedvezőtlen helyzetére, amennyiben házisertés elhullást észlelnek, akkor azt azonnal jelentsék be a Regionális Állat-egészségügyi és Élelmezésügyi Igazgatóságra a következő telefonszámok valamelyikén: 035/6428309, 035/6428311, 0917/246166, 0917/249165 és az illetékes magán állatorvosnak.

A tenyésztő köteles legalább egy munkanappal a házilag végzett disznóvágás előtt a fent megadott telefonszámokon bejelenteni a vágás pontos helyét, dátumát és idejét is.

Több információ a mellékelt tájékoztatóban és röplapon és a ŠVPS SK honlapján.

Párkányi Városi Hivatal

letöltés Oznam AMO.PDF Oznam AMO.PDF (427.9 kB)
letöltés AMO-letak.pdf AMO-letak.pdf (96.6 kB)

Felszabadulásunk és a II. világháború európai befejezésének 73. évfordulójára emlékeztünk

Egy perces néma csenddel és koszorúzással tisztelegtünk a II. világháború áldozatainak emléke előtt a párkányi Vörös Hadsereg katonai temetőben 2018. május 7-én.

Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek a II. világháború európai befejezéséről.  A háborúról, mely az emberiség történelmének legborzasztóbb háborúja volt. Hat évig tartott és több mint hatvan ország kapcsolóodott bele. Negyven ország területe vált hadszíntérré. A második világháborúban körülbelül 60 millió ember vesztette életét, melynek két harmadát a civil lakosság képezte.

A tisztelet koszorúit és virágait a Szomorú anya szobor talpazatánál a következő intézmények és szervezetek képviselői helyezték el: Oroszországi Föderáció Nagykövetsége, Párkány Város, Szlovák Antifasiszta Harcosok Központi Tanácsa, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Oroszkai Hadtörténeti Magánmúzeum, politikai pártok és kulturális szervezetek.  

A megemlékezésen részt vettek a hősi halottak családtagjai is.

 

>>FOTOGALÉRIA<<

A polgármester szemszögéből - Indul a turistaszezon

i_4918752.jpg

Az utolsó áprilisi hétvégén indult az ez évi turistaszezon. Az igazi tavasz időszaka mindössze két-három hétre szűkült, s már áprilisban beköszöntött a kellemes nyári időjárás. Épp ez az időjárás az alapja egy sikeres turistaszezonnak. 

A legnagyobb figyelem természetesen a termálfürdőre összpontosul. Minden évben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a felújítási és karbantartási munkálatok időben befejeződjenek és a medencék üzemeltetése folyamatos legyen. Idén a legnagyobb változás a Thermal Hotel részét képező wellness centrum megnyitása volt. Az első három hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy általa a hotel kihasználtsága 15-20%-kal növekedett az előző évek azonos időszakához viszonyítva. Jelentős fejlesztésnek értékeljük az úszómedence felújítását, mely során új vasbeton aljazatot, csővezetékrendszert, fóliaborítást kapott és az ugróállások is megújultak.

A fürdő hátsó részén a szennyvíz-, ivóvíz- és elektromos vezetékek átfogó felújítása is megtörtént. Mindezen intézkedések azt szolgálják, hogy a területen új szálláshelyek épüljenek, melyeket május végével kívánunk átadni. Figyelemre méltó változásokra számítunk a fürdő előtti téren is, ahol a régi épületeket és szálláshelyeket elbontattuk, és jelenleg is zajlik a tereprendezés.  

Elsődleges számunkra, hogy a város parkjai, virágágyásai és további közterületei jól működjenek és szépen rendben legyenek tartva, ezáltal a szórakozás és a pihenés terei legyenek minden itt lakó és hozzánk látogató számára.

 

Szabó Eugen, polgármester

BEIRATKOZÁS AZ ÓVODÁKBA

Beiratkozás az óvodákba

2018. május 15-én és 16-án 8.00 órától 16.00 óráig

a 2018/2019-es tanévre az összes Párkány Városa által fenntartott óvodákba.

A gyermek óvodába való felvétele a törvényes képviselő írásos kérvénye, valamint a gyermek egészségi állapotáról szóló, beleértve a kötelező oltások adatait is, a gyermek- és ifjúsági orvos által kiállított igazolás alapján történik.

A szülőket megilleti a szabad óvodaválasztás joga.  Bővebb tájékoztatást a felvétel feltételeiről az óvodák igazgatónői nyújtanak.

Párkányi Városi Hivatal

 

PÁRKÁNY VÁROSA ÁLTAL FENNTARTOTT ÓVODÁK

Materská škola, Adyho 2

Materská škola – Óvoda, Bartókova 38

Materská škola – Óvoda, Družstevný rad 22

Materská škola s vyučovacím jazykom maďarským – Óvoda, Lipová 2

                                                                                                                 

 

deti.png

A menetrend szerinti autóbusz-közlekedés ideiglenes szervezési rendje 2018. április 23-tól

A menetrend szerinti autóbusz-közlekedés ideiglenes szervezési rendje

Párkány városában a körforgalmú útkereszteződés építése idején

 2018.  április  23-án,  hétfőn 11:00  ór ától, visszavonásig

 

A helyközi autóbuszok Nána, Kéménd, Zselíz, Léva irányába

a Párkány, autóbuszmegálló  – Szent Imre tér (ellenirányban Tűzoltó utca) – Sobieski utca –

Garamkövesdi út – Bekötő út – I/76-os sz. főút

útvonalon  közlekednek,  így  a  lezárás  ideje  alatt  egyik  irányban  sem  szolgálják  ki  a

Kaszárnya, a Nánai út és a Fő u., posta / Bocskai u. megállókat.

A 404444-es sz. vonal 11-es sz., a Párkány – Muzsla – Bátorkeszi útvonalon 14:15 órakor közlekedő járata a Bocskai u. megálló helyett a Fő utca 55-ös h.sz. előtt kihelyezett ideiglenes megállóból indul!

A 404445-ös sz. vonal 15-ös sz., a Párkány – Kicsind – Kisgyarmat útvonalon 13:47 órakor közlekedő járata a Fő utca, posta megálló helyett a Bocskai utca megállóból indul!

A helyi autóbuszok a Zrínyi utca – Bocskai utca – Fő utca útvonalon közlekednek.

Az 1-es sz. helyi autóbusz, valamint a 3-as sz. helyi autóbusz érintett járatai a Fő u., posta megállót a Fő utca 55-ös h.sz. előtt kihelyezett ideiglenes megállóban szolgálják ki.

Az  2-es  sz.  helyi  autóbusz,  valamint  a 3-as  sz.  helyi  autóbusz  érintett  járatai  kiszolgálják

a Bocskai u. megállót is.

 

Kérem türelmüket és megértésüket.

Szabó Eugen, polgármester

Polgármester szemszögéből :Városunk jól gazdálkodik

i_4918752.jpg

Az eltelt időszak év végi értékelésénél már előre látszott, hogy 2017 gazdaságilag is az eredményes évek közé sorolható. Az előző időszakban bevezetett változások és intézkedések kezdik meghozni gyümölcsüket. A legnagyobb fejlődés a kulturális élet sokszínűségében, a közterületek gondozásában, a fokozottabb beruházási tevékenységben és az anyagi támogatások megszerzésében mutatkozik.

Örömteli, hogy a minőségi munkát jó gazdasági eredmények is kísérik. Minden önkormányzat számára kulcsfontosságú, hogy a kiadásokat meghaladó bevételek is biztosítva legyenek. Ez a törvény által előírt rendelkezés biztosítja, hogy a város gazdasági biztonsága fenntartható legyen.  Párkány ezt a törvénybe foglalt feltételt immár hagyományosan jól teljesíti.

2017-ben a város történetének legmagasabb bevételét sikerült elérni, 8,5 millió euró értékben. A legerőteljesebb, 7%-os növekedést az állami költségvetésből  érkező bevételek mutatták. A városi vállalkozásokból befoly jövedelem  6%-os évközi növekedést ért el, a helyi adókból és illetékekből befolyt összeg pedig 4%-kal emelkedett.

A kiadások az elmúlt évhez képest 10%-kal növekedtek, szintén átütő, 8,1 millió eurós értéket értek el. A kiadások emelkedését a fokozottabb beruházási tevékenység, az oktatásra fordított többletkiadások és a bérköltségek növekedése okozták.

Köszönet illeti a városháza és a városi intézmények dolgozóit, különösen azokat, akik megfontolt döntéseikkel és felelősségteljes hozzáállásukkal hozzájárultak 2017 jó gazdasági eredményeinek eléréséhez.

Ing. Szabó Eugen, polgármester

A tisztább városért: KUTYAKÖTELESSÉG

Tudja Ön…

…hogy jogszabályellenes, nem esztétikus és nem higiénikus a kutyaürüléket a közterületen hagyni?

 

A törvény értelmében „ha a kutya az ürülékével bepiszkítja a közterületet, akkor az a személy, aki a kutyát sétáltatta, köteles az ürüléket azonnal felszedni.” A kutyaürülék a hulladékok katalógusában az általános hulladék közé van sorolva. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a kutya után felszedett ürüléket bármelyik kommunális hulladék tárolására kijelölt edénybe be lehet dobni. Kérjük a gazdikat, hogy mindig legyen a zsebükben műanyag- vagy papírzacskó, melyek segítségével könnyen felszedhetik és eldobhatják az ürüléket.   

 

Köszönjük, hogy Önnek is szívügye városunk tisztasága!

 

Párkányi Városi Hivatal

BRINGÁVAL MUNKÁBA

Párkány városa:

12 regisztrált vállalat

26 regisztrált csapat

80 regisztrált résztvevő

Csapatok:

Ajeto

Baby

Bajszi-kl

bicÓtriÓ

City Velo Štúrovo

Doraemon

F2 Team

Knižnica

Madolenka

Modré vlny

MUFIS

Nic k proclení

Office

OKS 1

OKS 2

Po ôsmych kolesách I

Po ôsmych kolesách II

Smurfit Kappa 1

Smurfit Kappa 2

Smurfit Kappa 3

Smurfit Kappa 4

Smurfit Kappa 5

Smurfit Kappa 6

Smurfit Kappa 7

Soškári

Tanárok

Kívánok szép időjárást és sok balesetmentes kilométert!

Tóth Zoltán – a verseny helyi koordinátora

 


 

Párkány Városa ismét bekapcsolódott a „Bringával Munkába“ elnevezésű országos versenybe. Városunk polgármestere Ing. Szabó Eugen a verseny helyi koordinátoraként a Városi Sportegyesület igazgatóját Tóth Zoltánt nevezte meg.  

Ebben a versenyben városunkat a párkányi székhelyű vállalatok, létesítmények, illetve azok helyi részlegeinek alkalmazottjaiból létrejött csapatok képviselhetik, mégpedig oly módon, hogy az adott csapat minden tagja ugyanazon vállalat alkalmazottja kell, hogy legyen. Például így létrejöhet az Öntöde csapata vagy a Hullámgép csapata.  A versenybe bekapcsolódhatnak a párkányi székhelyű középiskolák tanulói is. Ebben az esetben is ugyanaz az elv érvényesül, miszerint a csapatnak ugyanazon iskola diákjaiból kell összeállnia. Így például akár létrejöhetne egy Gimi csapat. A diákoknak a verseny megkezdéséig be kell tölteniük a 15. életévüket. Egy ugyanazon vállalatnál, létesítményben vagy iskolában több csapat is létrejöhet. A csapatok létszáma 2-4 fő.

A verseny május 1-jén kezdődik és május 31-ig tart. A csapatok regisztrációja legkésőbb május 5-ig lehetséges a www.dopracenabicykli.eu honlapon. 

 

Részletes információk a következő weboldalakon találhatóak: www.sturovo.sk, www.mso.sturovo.sk, www.dopracenabicykli.eu

Amennyiben kérdésük van vegyék fel velünk a kapcsolatot személyesen, telefonon, illetve emailben.

Kapcsolattartók:

Zoltán Tóth, tel. č. 036 751 12 60, e-mail: riaditel@msosturovo.sk

Laky Enikő, tel. č. 036 752 48 67, e-mail: organizator@msosturovo.sk

 

Ünnepeljük együtt a FÖLD NAPJÁT Párkányban!

A Nemzetközi Föld Napjához kapcsolódó rendezvények évente, áprilisban kerülnek megszervezésre. Városunk az idén immár a negyedik alkalommal kapcsolódik be saját eseménnyel, melyre ezúton szeretnénk meghívni Párkány és környéke lakosait. Ebből az alkalomból különféle aktivitásokat kínálunk Önöknek, bízva abban, hogy minden korosztály megtalálja a magának legmegfelelőbbet.

ÁPRILIS 14. – TAVASZI FAÜLTETÉS: A Duna promenádon fák, a városi hivatal előtti parkban pedig bokrok kerülnek kiültetésre. Gyülekező a Párkányi Városi Hivatal Vámházköz 2. sz épülete udvarán 9.00 órakor.

ÁPRILIS 18. – FÖLD NAPJA PÁRKÁNYBAN a sétálóutcán 10.00 - 11.30 óráig (rossz idő esetén a kultúrházban): kupakgyűjtés kiértékelése, képzőművészeti- és fotópályázat kiértékelése; oktató játékok gyerekeknek; kiállítás.

ÁPRILIS 20. – FACSEMETE GYERMEKEMNEK: Szeretnénk folytatni a tavaly megkezdett hagyományunk, mely szerint fát ültetünk az előző évben született gyermekek közül háromnak. A nevek kisorsolására a Tavaszi faültetés keretén belül kerül sor. A facsemetéket a szülőkkel közösen 9.30 órai kezdettel ültetjük ki a városi hivatal előtti parkban.

PET KUPAKOK GYŰJTÉSE – CSATLAKOZZUNK a Párkányi Szabadidőközpont (SZIK) kezdeményezéséhez, amely a KSOH Štúrovo, R.t.-vel karöltve az idén is gyűjti a PET kupakokat és annak bevételét egy fogyatékos gyermek megsegítésére fordítja. Gyűjtőhelyek Párkányban: óvodák, alapiskolák, középiskolák, művészeti alapiskola, iskolai étkezdék, városháza, városi könyvtár, városi művelődési központ, Danubius mozi, városi sportegyesület, Enerbyt Kft., Vadas Kft., nyugdíjas klub, turisztikai információs iroda, a plébánia melletti gondozóház, KSOH R.t.

FOTÓVERSENY – A fényképészet megszállottja? Szerencsét próbálna egy versenyben? Kreatívan gondolkozik a kompozíció megalkotásában? Ebben az esetben ez a verseny Önnek szól! Kapcsolódjon be fotóversenyünkbe, melyet az „Élet Párkányban és szűkebb vidékén fotós szemmel” hirdettünk meg. Versenykategóriák:

A1 – fekete-fehér - Élet Párkányban és szűkebb vidékén,

A2 – fekete-fehér - Duna, a folyó, mely összeköt,

B1 – színes - Élet Párkányban és szűkebb vidékén,

B2 – színes - Duna, a folyó, mely összeköt.

 

Egy szerző akár mind a négy kategóriában is versenyezhet. Kérjük, hogy a versenyfotókat (kategóriánként max. 3 kép) szíveskedjenek kinyomtatva (A4-es formátum) és digitálisan (min. 2 MB nagyságban és min. 1600 x 1200 px. felbontásban) eljuttatni a Párkányi Városi Hivatal, Vámházköz 2 sz. alatti épületébe.

 

Nevezési határidő: 2018. április 9., 15.00 óra.

Jöjjenek és csatlakozzanak hozzánk!

KITÜNTETTÜK PEDAGÓGUSAINKAT

Pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen köszöntöttük tanárainkat a Városi Művelődési Központ nagytermében március 28-án.  Az ünnepély keretén belül hét pedagógus emlék-plakettet és a virágcsokrot kapott, melyeket városunk polgármestere Ing. Szabó Eugen és alpolgármestere PaedDr. Kornélia Slabáková adtak át.

Az ünnep hangulatát Illényi Katica és társai koncertje fokozta.  

Szívből gratulálunk minden díjazottnak és kívánunk sok-sok sikert mind a szakmában, mind pedig a magánéletben!

 

AZ IDEI ÉVBEN KITÜNTETÉST KAPTAK:

Mgr. Juraj Mihályi (Stredná odborná škola techniky služieb a obchodu - Műszaki, Szolgáltatások és Kereskedelmi Szakközépiskola, Štúrovo)

PhDr. Gabriela Piačeková (Gymnázium – Gimnázium, Štúrovo)

Mgr. Adriana Bobužová (Špeciálna základná škola – Speciális Alapiskola, Štúrovo)

Ildikó Vargová (Materská škola, Adyho ulica, Štúrovo)

Mgr. Anastázia Szabóová - Základná škola, Adyho 6, Štúrovo)

Mgr. Žofia Himmlerová  (Základná škola Endre Adyho s vyuč. jaz. maď. – Ady Endre Alapiskola, Adyho 9, Štúrovo)

Terézia Jakubíková (Základná škola Endre Adyho s vyuč. jaz. maď. – Ady Endre Alapiskola, Adyho 9, Štúrovo)

 

>> KÉPGALÉRIA <<

 

 

 

 

 

 

 

Testvérvárosi együttműködés Bruntál városával a sport területén

Látogasson el a VSE Párkány weboldalára, ahol több más információ kiséretében betekintést nyerhet a két város labdarúgó szakosztályai - MŠO Štúrovo a FC Slavoj Olympia Bruntál -  között az elmúlt három hónap során megvalósult együttműködéséről. 

Teljes terjedelemben a: http://msosturovo.sk/2018/02/fontos-egyuttmukodes-parkany-es-bruntal-kozott/?lang=hu

Polgármester szemszögéből - Érthetetlen logika

i_4918752.jpg

Az uniós forrásokból történő pénzbeli támogatásokról szóló törvény előírja, hogy a vidékfejlesztésre szánt támogatások csak az ú.n. helyi akció csoportokon (továbbiakban csak HACS) keresztül érhetőek el. Tehát aki dotációt akar kapni vidékfejlesztésre annak egy HACS-ba kell tartoznia. Mivel Párkány nem volt része ilyen HACS-nak 2015-ben társult a zselízi székhelyű Alsó-Garammenti Fejlesztési Társuláshoz. A mezőgazdasági minisztérium tavaly novemberben ismertette, hogy ez a társulás nem került bele az országos HACS hálózatba, ami annyit jelent, hogy nem is igényelhet uniós forrásokat vidékfejlesztésre.

Az én egyszerű észjárásom azt mondja, hogy ha már ez így történt, akkor nem megalapozott, hogy továbbra is a fent említett társulás tagjai maradjunk, nem is beszélve arról, hogy mindez költségekkel is jár – ebben az évben a tagsági díj kb. 10 000 EUR lesz. Az önkormányzati törvény értelmében a kilépésről a képviselő testület jogosult dönteni, ezért a februári ülésen erre javaslatot tettem. Meglepetésemre a 10 jelenlévő képviselőből mindössze három támogatta ezt a javaslatot, heten tartózkodtak – így a kilépésről nem született döntés. Nem értem ezt a fajta képviselői gondolkodást.

Szabó Eugen, polgármester

Párkány Város szociális szolgáltatásainak közösségi terve - Kérdőív

Tisztelt lakosaink!

A Párkányi Városi Hivatal Szociális Szakosztálya a 2018-2023 közti időszakra vonatkozó Szociális Szolgáltatások Közösségi Terv előkészítése kapcsán kéri az Önök együttműködését. Ezen anonim kérdőív kitöltésével lehetőségük nyílik bekapcsolódni a közösségi terv előkészítési folyamatába. Az Önök segítségével hatékonyabban tudjuk felmérni az eddig nyújtott szolgáltatások minőségét. A kérdőívekből nyert adatok kizárólag a közösségi terv elkészítéséhez lesznek felhasználva. Köszönjük, hogy időt szakítottak a kérdőív kitöltésére!

 

https://docs.google.com/forms/d/1vm7ISGHlQ4KD3B6TPOEiqxKPDaGxefKcNnXo_QhIma4

 

 

A polgármester szemszögéből - Valósággá válik a Nánai út rekonstrukciója

i_4918752.jpg

 

A polgármester szemszögéből

Valósággá válik a Nánai út rekonstrukciója

Csaknem egy évvel ezelőtt jelentős fordulat állt be a Nánai út felújításának ügyében, amikor a közlekedésügyi minisztériumban olyan döntés született, miszerint a szóban forgó út újjáépítése bekerült az „Első osztályú utak kereszteződéseinek rekonstrukciója“ nevet viselő projektcsomagba. Örömömre szolgált, hogy Érsek Árpád miniszter úr többször is érdeklődést mutatott a projekt helyzetéről, ami mindig új reménnyel töltött el bennünket. Örömmel nyugtáztuk, hogy a dokumentáció fokozatosan minden ellenőrzésen átment, mely szükséges volt ahhoz, hogy az az említett felújítás megvalósítására szánt európai uniós pénzforrások rendelkezésre álljanak. Fontos feladat volt továbbá a közbeszerzési folyamat és az azt követő ellenőrzések lebonyolítása. Minden rendben zajlott és mára kijelenthetjük, hogy a felújítási munkálatok elkezdődhetnek.

A beruházó (Szlovák Útkezelő Vállalat) és a kivitelező (Cesty Nitra R.t.) által megkötött szerződés 2017. december 28-án lépett hatályba. Az építési területet a kivitelező 2018. január 19-én vette át. Ezekben a napokban zajlik a munkák ütemtervének az aktualizálása, ezt követi majd a közművek kijelölése, illetve néhány fa is kivágása kerül. Az elkövetkező hetekben a kivitelező bevonul a munkaterületre, elhelyezi ott konténereit, raktárjait és munkagépeit. Ezekután elkezdődik a várva várt építési folyamat.

A szerződés értelmében a felújításnak 2019. március 28-áig kell elkészülnie.  

Ez azonban egy nehéz lecke lesz mindannyiunk számára. Meg kell oldanunk a nyári csúcsforgalmat és teljesen át kell szerveznünk a vásárt. A felújítással egyidőben szeretnénk megoldani a járdaszakaszok megtervezését és a vízművekkel karöltve a vízvezeték komplett cseréjét.  

Az érintett ingatlanok tulajdonosai kénytelenek lesznek a felújítási munkálatok tartama alatt több változással és nehézséggel is megbirkózni. Nyilvánvalóan komplikált lesz bejutni egyes telkekre, valószínűleg parkolási gondok is felmerülnek és megjelenhetnek más váratlan problémák is. Ezügyben kérem viszont a lakosok türelmét. Biztosítok mindenkit arról, hogy minden erőfeszítésünkkel azon leszünk, hogy ezt a rekonstrukciót teljes felelőséggel kezeljük és az valóban mindenkit szolgáljon.    

Ing. Szabó Eugen, polgármester

A FÖLD NAPJA PÁRKÁNYBAN – gyűjtsük a PET kupakokat a SZIK-nek

Kedves Párkányiak!

Ez év tavaszán ismét megünnepeljük a Föld ünnepnapját Párkányban. Ebből az alkalomból különféle aktivitásokat kínálunk Önöknek. Célunk, hogy kínálatunkból minden korosztály megtalálja a magának legmegfelelőbbet.

PET KUPAKOK GYŰJTÉSE – CSATLAKOZZUNK a Párkányi Szabadidőközpont (SZIK) kezdeményezéséhez, amely a KSOH Štúrovo, R.t.-vel karöltve az idén is gyűjti a PET kupakokat és annak bevételét egy fogyatékos gyermek megsegítésére fordítja.

Gyűjtőhelyek Párkányban: óvodák, alapiskolák, középiskolák, művészeti alapiskola, iskolai étkezdék, városháza, városi könyvtár, városi művelődési központ, Danubius mozi, városi sportegyesület, Enerbyt Kft., Vadas Kft., nyugdíjas klub, turisztikai információs iroda, gondozóház a templomnál, KSOH R.t.

Köszönjük a kupakokat!

Közérdekű közlemény - HULLADÉK BEGYŰJTÉSI ÜTEMTERV 2018

A Párkányi Városi Hivatal ezúton tájékoztatja a családi házakban lakókat, illetve a családi házak tulajdonosait, hogy a 2018-as évre szóló hulladék begyűjtési ütemtervet a decemberi hónap folyamán a postaládákba fogja eljuttatni. 

 

VH

A polgármester szemszögéből - A város területrendezési tervének megváltoztatása

20150612szabo - kruh3.pngA városi képviselő-testület rendkívüli ülésén, november utolsó napján megvitatta és elfogadta a város területrendezési tervének változásait. Ezt megelőzően 2013-ban módosítottak rajta. Ezidő óta számos előírás változott, melyeket be kellett dolgozni a jelenlegi módosításba. Viharos vitát váltott ki ugyanakkor az a változás, amit Benyó képviselő asszony kezdeményezett még a plénum márciusi ülésén,s a jogszabályi előírások kereteit feszegetve került jóváhagyásra. A változás lényege bizonyos tevékenységek tiltása az egész város területén, különösen ott, ahol ipari tevékenységet végeznek. A tiltást a képviselők a következőképpen fogalmazták meg:

Nem engedélyezni bárminemű olyan berendezés elhelyezését, mely hulladékot hőkezeléssel dolgoz fel és más, a környezetet szennyező és a lakosok egészségét károsító vagy veszélyeztető berendezést.

Több képviselő azzal érvelt, hogy ezzel kívánják megakadályozni az égető megépülését. Az ipari park területén működő cégek képviselői bár megértésüket fejezték ki a képviselők ezirányú törekvése iránt, egyúttal rámutattak arra a tényre, hogy a megfogalmazás a fentebb említett formában majd minden ipari tevékenységet veszélyeztet, sőt a sok éve létező cégek működését is kérdésessé teszi.

De talán nem is ez a legrosszabb. Jogosan merül fel ugyanis annak gyanúja, hogy a fenti lépéssel tulajdonosi jogok sérülnek, s a város csillagászati bírságok megfizetésének kockázatát vállalja az esetleges okozott károk miatt.

Nem marad más hátra, mint elgondolkodni  a 9 képviselő döntéséről, akik megszavazták ezt az értelmetlen változtatást és a várost ebbe a felelőtlen és kockázatos lépésbe hajszolták.

 

Ing. Szabó Eugen, polgármester

Aktivitások színes palettája az EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT 2017 keretén belül

Az EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT minden évben szeptember 16-a és 22-e között kerül megrendezésre abból a célból, hogy felhívják a lakosság figyelmét a fenntartható városi közlekedési módokra, illetve intézkedések és programok foganatosítására ösztönözzék az önkormányzatokat. A kampányba városunk immár harmadik alkalommal kapcsolódott be.

Amennyiben követték hivatalos weboldalunkat és facebook profilunkat, akkor bizonyára emlékeznek a Barangolás a Burdában, Barangolás két keréken és az Ifjúság görgőkön eseményeinkre.  Óvodásaink számára a Zahovay hotel előtti parkolón rollerekkel és pedálos kisautókkal felszerelt közlekedési játszóteret létesítettünk. Azok között, akik szeptember 16-tól szeptember 22-ig a párkányi közösségi közlekedés járműveivel utaztak és leadták menetjegyeiket, kisorsoltunk egy darab egy évre szóló a városi közösségi közlekedés járataira érvényes ingyenes menetjegyet. Szeptember 22-én ingyenesen lehetett utazni a helyi járatokon.

Az idei kampány keretén belül indítottuk útjára próba jellegű projektünket „Utazz velünk ingyenes busszal az iskolába“ címmel amelynek célja ingyenes utazást nyújtani az alapiskolás tanulók számára a városi közösségi közlekedés járatain a 2017/2018-as tanévben.

Városunkban a kampány idei évada két nappal tovább tartott. Az állami ünnepre való tekintettel már szeptember 15-én kezdtünk, amikor a lakosság számára szervezett sportnap volt megtartva. A kampányt a szeptember 23-án megrendezett nemzetközi eseménnyel, a Mária-Valéria hídfutással zártuk. 

Az idei sportnapon Párkányból és környékéről 150 ember vett részt. Köszönjük támogatóinknak: Milada Sečkárová, Ján Březina, Casablanca Restaurant – Ján Bogdány, NYC BURGER – Henrieta Matusová, Komp kávézó – Anna Melegová, Letecký klub Kamenný Most – Ing. Július Bócz, Štúrovský vláčik – Peter Polák.

Köszönjük a lakosságnak, hogy támogatják ezen kezdeményezésünket.

Párkányi Városi Hivatal

 

A képgaléria ITT található.

A polgármester szemszögéből - Óvoda felújítások

Városunk egyik alapfeladata az óvodáskori oktatás biztosítása. Jelenleg 4 óvodai intézményt tartunk fenn, melyeket átlagban 290 gyermek látogat. Felméréseink alapján az öt évvel ezelőtti mélypontot, amikor csak 260 ovisunk volt, végérvényesen magunk mögött tudhatjuk. Sőt, a következő években enyhe emelkedéssel számolunk. A teljesség kedvéért meg kell említeni a városunkban működő egyházi óvodát is, mely 15-20 gyermeknek biztosít oktatást.

Biztos vagyok benne, hogy a fiatal családok egyik fontos szempontja, van-e elegendő és jó minőségű óvoda a városban. Azt érzékeljük, hogy egyre nő az érdeklődés a környékbeli falvak lakosai részéről, sőt, enyhe emelkedést mutat a párkányiak száma is. Ennek tudatában úgy döntöttünk, hogy figyelmünket a két legnagyobb óvodára szenteljük.

A Bartók utcai ovira sikerült uniós támogatást szerezni, melynek köszönhetően az óvoda hamarosan egy új tanteremmel és tornateremmel bővül. Az épület homlokzata is felújításra kerül, illetve új közösségi tereket nyerünk a teraszok befedésével, beépítésével. A felújítás összköltsége várhatóan meghaladja a félmillió eurót. A kivitelezést a jövő év nyarára tervezzük.

A Szövetkezeti sori óvoda a második legnagyobb óvodánk. Városunk több éven át próbálkozott támogatást szerezni a felújítására, sajnos mindmáig hiába. Az év első felében halaszthatatlannak találtuk a felújítás megkezdését. A nyári hónapokban felújítottuk a tantermek vizes blokkjait - teljesen új vízvezetékek, csempék, szaniterek és csaptelepek formájában. Az A pavilonban található konyhában az elektromos vezetékek, fali- és talajcsempék komplett cseréje zajlott, melyet új konyhabútor és páraelszívó berendezés követ. Jelenleg az épület külső felújításához szükséges tervrajzok vannak készülőben azzal a céllal, hogy 2018-ban mindez megvalósításra kerüljön.

A számos műszaki felújítás ellenére a legnagyobb fegyvertényünknek a szakavatott, kedves és megértő személyzetet tartom. Meggyőződésem, hogy fel vagyunk készülve a minőségi oktatásra óvodáinkban. 

 

 Ing. Szabó Eugen, polgármester

A Párkányi Városi Hivatal közleménye – Fontos határidő a vállalkozóknak

A Párkányi Városi Hivatal pénzügyi szakosztálya tudatja a városunkban működő vállalkozókkal (fizikai személy-vállalkozó, jogi személy), hogy

a hulladékgyűjtő edények űrtartalmát és a hulladék elhordását érintő VÁLTOZÁSOKAT

szíveskedjenek legkésőbb 2017. november 30-áig

személyesen bejelenteni a városi hivatalban, 2. emelet, 50. ajtó.

 

A 2018-as évre szóló matricákat és a települési hulladék gyűjtésének ütemtervét december 15-e után fogjuk ajánlott levélen kiküldeni.   

 

Köszönjük!

Párkányi Városi Hivatal

A polgármester szemszögéből - Forgalmi rend az Ady utcában

Évek óta tartó dilemma kísér bennünket az Ady utca, vagy akinek úgy jobban tetszik az iskolák utcája forgalma kapcsán. Reggel az iskolakezdés előtt iszonyatos mennyiségű autó jelenik meg az utcában. Az idők folyamán a legkülönbözőbb forgalmi szabályok voltak kipróbálva. A maguk módján mind működtek viszont egyikük sem volt tökéletes.

Tüzetesen mérlegeltük a különböző változások bevezetésének lehetőségét. Megvizsgáltuk az érvényes forgalmi előírásokat, értékeltük eddigi tapasztalatainkat, illetve közlekedési szakemberek bevonásával kerestük a kivitelezhető átépítések lehetőségeit. Nem találtunk olyan megoldást, ami nem igényelt volna erős kompromisszumot valamelyik fél felé. Ezért úgy döntöttünk, hogy meghagyjuk a jelenleg érvényes forgalmi rendet, hangsúlyt fektetve a közúti szabályok betartására.

Szeptember folyamán felszólítottuk az arra közlekedő szülőket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, főleg, hogy ne álljanak meg a tilosban és vegyék figyelembe az „iskolai övezetet” jelölő táblát. Az iskolákat felszólítottuk, hogy ne szervezzenek buszra való felszállást a kritikus időpontban. Az utca elején és végén rendőrök irányítják a forgalmat, a gyerekek zebrán történő átkelését pedig nyugdíjas segítők felügyelik.

Nagy örömömre sok szülő a távolabbi utcákban állítja le autóját, ahonnan gyalog kíséri az iskolába gyermekét. Ők valóban részesei annak a sok „jó reggelt” köszönésnek és „szép napot” kívánságnak, amelyek az autóablak mögött nem hallhatóak.

Kérek mindenkit, továbbra is legyen közreműködő, türelmes és megértő. A közös erővel elért eredmény időállóbb.

 Ing. Szabó Eugen, polgármester

A polgármester szemszögéből: Sikeres pályázat – Kerékpárkölcsönző rendszer

20150612szabo - kruh3.pngAz elmúlt két évben sok energiát fektettünk új projektek kidolgozásába azzal a céllal, hogy támogatást nyerjünk a határon átnyúló együttműködési programból. Augusztusban kaptuk azt az örvendetes hírt, hogy az elbíráló bizottság jóváhagyta kérvényünket egy kerékpárkölcsönző rendszer kiépítésére. A pályázatot Esztergom városával közösen dolgoztuk ki és közösen is szeretnénk megvalósítani. Bizonyára sokan ismerik az Esztergomban már működő kerékpárkölcsönző rendszert. Megítélésünk szerint a legcélszerűbb ennek a rendszernek a kibővítése lenne oly módon, hogy azt mindkét város lakosai korlátlanul használhassák.  Úgy tűnik az elképzelés elnyerte a bírálók tetszését.

A projekt keretén belül 14 új kerékpár állomás kerül kiépítésre - hat Párkányban nyolc pedig Esztergomban. A rendszer 105 új kerékpárral fog bővülni melyből 45 elektromos kerékpár lesz. Telepítésre kerülnek más szükséges kiszolgáló egységek is. A támogatás összege 883 500 eurót tesz ki, mindkét várost beleértve. Az üzembe helyezés 2018 év vége előtt várható.

Az eredeti terveink merészebbek voltak, hiszen szerettünk volna támogatást nyerni egy idegenforgalmi központ kiépítésére VIZA centrum néven csakúgy, mint a Karváig illetve Helembáig terjedő kerékpárút megépítésére. Ezeket a pályázatokat sajnos visszautasították így új finanszírozást kell keresnünk.

Ing. Szabó Eugen, polgármester

Projekt - UTAZZ VELÜNK INGYENES BUSSZAL AZ ISKOLÁBA!

Tisztelt szülők!

Engedjék meg, hogy bemutassuk Önöknek a párkányi alapiskolás tanulók ingyenes utaztatására irányuló próba jellegű projektet. A projekt partnerei Párkány Város és az ARRIVA Nové Zámky részvénytársaság. Az utazás Párkány Város pénzügyi támogatásával valósul meg.

A projekt célja, hogy alternatív megoldást kínáljon a gyermekek iskolai utaztatása területén, annak érdekében, hogy megkönnyítse a reggeli utazást és javítsa az Ady utcában kialakult forgalmi helyzetet.

Az ingyenes iskolába való utazást igénybe veheti a tanítási napokon 7.00 és 8.00 óra között bármelyik párkányi alapiskola tanulója, aki  állandó vagy átmeneti lakóhellyel rendelkezik városunkban és kiváltotta a Tanulói utazási igazolványt. Az autóbuszra történő felszálláskor az igazolványt fel kell mutatni a buszvezetőnek.

 

Hogyan és hol lehet kiváltani az utazási igazolványt?

1. Töltse ki a postai úton kézbesített  az utazási igazolvány kiadása iránti kérvényt.

2. A kérvényt adja le a a Párkányi Városi Hivatalban a közszolgáltatási,  környezetvédelmi és szállítási szakosztályon (Pri Colnici/Vámházköz 2 szám alatt található iroda).

3. A kérvény elbírálása megvárásra történik. Az utazási igazolvány kiadása ingyenes.

4. Az utazási igazolvány a tanév közben is kiváltható.

 

Bízunk benne, hogy ezzel a projekttel sikerül megkönnyítenünk az iskolába való utazást, növelni a gyermekek biztonságát és vátozatossá tenni számukra az utazást.

Párkányi Városi Hivatal

letöltés FINAL-HU Plagát ARRIVA.PDF FINAL-HU Plagát ARRIVA.PDF (381.8 kB)

Optikai kábelek lefektetése Párkányban

A Párkányi Városi Hivatal ezúton tudatja a lakossággal, hogy a Slovak Telekom vállalat az internetes kapcsolat meggyorsítása érdekében 2017. augusztus 7-e és október 26-a közötti időszakban optikai kábelek lefektetését végzi az alábbi ütemterv szerint.

A magadott terminusban az egyes szakaszokon területrendezés is várható. Kérjük a közúton közlekedők, a lakás- és családiház tulajdonosok, illetve lakók, valamint az összes érintettet fél elnézését és türelmét. Kérjük, hogy a földmunkák elvégzése idején az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek és vegyék figyelembe az ideiglenes közlekedési táblákat.

 

Köszönjük megértésüket!

VH

 

AZ OPTIKAI KÁBELEK LEFEKTETÉSÉNEK ÜTEMTERVE

 

TERMÍN/TERMÍNUS                       LOKALITA- ULICE/HELYSZÍN - UTCÁK

7. 8. 2017 – 23. 8. 2017                   Komenského č. 23, Želiarsky svah po Kossúthova č. 36

7. 8. 2017 – 21. 8. 2017                   M. Zrínskeho č. 2 po M. Zrínskeho č. 22

18. 8. 2017 –  4. 9. 2017                  M. Zrínskeho č. 1 po Petőfiho č. 23

18. 8. 2017 – 31. 8. 2017                Kossúthova č. 1 po Vörösmartyho č. 8

28. 8. 2017 – 19.9. 2017                 Želiarsky svah č. 61 po Balassiho č. 20 až Vörösmartyho č. 20

1. 9. 2017 – 10. 9. 2017                   Petőfiho č. 1 po Ružová č. 13

11. 9. 2017 – 15. 9. 2017                Ružová č. 13 po Ružová č. 39

14. 9. 2017 –  4. 10. 2017               Dolná č. 43 po Dolná č. 55

17. 9. 2017 – 29. 9. 2017                Želiarsky svah č. 65 po Balassiho č. 34

27. 9. 2017 – 12. 10. 2017              Petőfiho č. 1 po Petőfiho č. 25, Krátka ulica

2. 10. 2017 – 14. 10. 2017              Dolná č. 2 po Dolna č. 12

8. 10. 2017 – 26. 10. 2017              Petőfiho č. 2 po Petőfiho č. 50

 

A polgármester szemszögéből - városi tömegközlekedés

A közúti közlekedésről szóló törvény értelmében csak hatósági engedéllyel rendelkező vállalat üzemeltethet járatot a városi tömegközlekedés kiszolgálására. Városunk még 2012-ben egy 10 évre szóló szerződést kötött az ARRIVA Nové Zámky vállalattal, amely azóta egy autóbusszal két városi vonalon nyújt szolgáltatást. A szerződés értelmében a szolgáltatás terjedelme minden évben újra van tárgyalva. Ez szolgál alapul az aktuális költség megállapítására, ami az év végén kerül végső elszámolásra.

A 2016-os évben az ARRIVA vállalat városi járatai közel 62 800 km-t tettek meg és 100 800 utast szállítottak. A jegyekből származó bevétel 23 000 eurót tett ki. A város saját költségvetéséből 50 700 euróval támogatta a közeledést.

Az együttműködés kezdetén a járatok kiszolgálására egy több mint 10 éves autóbusz volt beiktatva. A szolgáltató vállalat az elmúlt két év során többször jelezte a jármű meghibásodását. A vártnál magasabb volt az üzemanyag fogyasztás és megemelkedek a karbantartási költségek is. A lehetőségek részletes elemzése után az ARRIVA vállalattal úgy egyeztünk meg, hogy a 2017-es év folyamán egy új, nagyobb kényelmet biztosító autóbuszt helyez üzembe. Ez az elképzelés idén augusztusban vált valósággá. Köszönöm az ARRIVA vállalatnak a jó együttműködést. Leljük örömünket az utazásban!

Szabó Eugen, polgármester

Tűzvédelmi-megelőzési feladatok – családi házak

Tisztelt családi házak lakói és tulajdonosai!

Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy a tűzvédelemről szóló Tt. 314/2001 számú törvénye 15. és 23. paragrafusai értelmében a város köteles tűzvédelmi-megelőzési feladatok ellátására nemcsak a vállalkozóknál, hanem a családi házaknál is.  

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fent nevezett törvény értelmében a város fogja ellátni a tűzvédelmi-megelőző tevékenységet a családi házak lakóinál is.

Ezúton tudatjuk Önökkel, hogy a Párkány Város által felhatalmazott tűzvédelmi-megelőzési biztosok fogják fokozatosan végiglátogatni a családi házakat, megismertetni a lakókat a tűzvédelmi előírásokkal, illetve a tűz keletkezésének lehetséges kockázatára  irányuló megelőző tevékenységekkel. Minden ilyen látogatás alkalmával írásos feljegyzés készül a lakó aláírásával. Ezen megelőző tevékenységet végző alkalmazottak Párkány Város polgármestere által aláírt igazolvánnyal fognak rendelkezni.

Köszönjük megértésüket és tisztelettel kérjük együttműködésüket!

 VH

Polgármester szemszögéből a városi ingatlanok felújítása témára

Mozgalmas építkezési munkák folytak a régi OPKS épületén az év elejétől. Arról az épületről van szó, mely a Fő utcán található a Búcsi Elektro üzlettel szemben. Az épület a város tulajdonát képezi és sajnos rossz műszaki állapota miatt több éve kihasználatlanul állt. A volt városvezetés az épületet fölösleges vagyonként kezelte, megpróbálta azt eladni, de ez szerencsére nem sikerült.

A lehetőségek mérlegelése után 2016-ban az épület felújítása mellett döntöttünk üzlethelységek és turizmust szolgáló helységek kialakítása céljából.  A felújítás levezetésével a városi tulajdonban lévő Enerbyt céget bíztuk meg, amely kidolgoztatta a tervdokumentációt, majd bebiztosította a felújítási munkákat. A projekt részben banki kölcsönből valósult meg. A felújított helyiségek bérbeadása már előre megtörtént, ez egyúttal a kölcsön megítélésének feltétele volt. A felújítás megtérülésének időtartama 15 évre várható.

Polgármesterként a városi ingatlanok megalapozatlan eladása ellen vagyok. Ezért tölt el nagy örömmel, hogy az említett épület a Fő utca egyik legszebb ingatlanává vált. Köszönetemet fejezem ki  a képviselő-testületnek mely az épület felújítást maradéktalanul támogatta.   

 

Szabó Eugen, polgármester

Polgármester szemszögéből a nyári turista idény témára

Teljes erővel indul a nyári turista idény. Színesen pompáznak a virágágyások, megtisztultak a közterületek a zöldövezeteken pedig rendszeres karbantartás folyik. A vállalkozók is megnyitották a nyári teraszaikat.

Igaz, hogy feszes munkatempóban, de sikerült elvégezni a termálvíz- és a villanyvezetékek földbe helyezését a Wellness építésénél, így a fürdő korlátozás nélkül üzemel. Az építkezés viszont gőzerővel folyik tovább. A tervek szerint július végéhez leszerelik az építkezéshez használat toronydarut.

Azonban elégedetlenségemet kell, hogy kifejezzem a Turisztikai Információs Iroda működésével kapcsolatban, melyet jelenleg a Dunamente TDM irányít. Többek között ez is az egyik oka volt annak, hogy kezdeményeztem a szervezetből való kilépésünket. Hat képviselő támogatta az elképzelést, de ez nem volt elég a döntéshez.

Úgy gondolom, városunk az idei nyárra jól fel van készülve. Minden párkányinak, csakúgy, mint az idelátogató vendégeknek kellemes, élményekben gazdag nyarat kívánok!

 

Szabó Eugen, polgármester

A polgármester szemszögéből a műanyag hulladékok és gumi alapú hulladékok feldolgozása Párkányban témára

 

Tisztelt Párkányi és Párkány környéki lakosok!

 

A Párkányi Városi Hivatal 2017. május 2-án a Hospodárske noviny szerkesztője által a hivatalnak küldött email-ből  értesült a műanyag hulladékot  és a gumi alapú hulladékot feldolgozó üzem építésének új szándéknyilatkozatáról, mely a GREEN PARK  ŠTÚROVO nevet viseli. A Szlovák Köztársaság Könyezetvédelmi Minisztériumától kapott információ alapján  ezen befektetési szándékra  le kell folytatni a környezetre  gyakorolt hatásvizsgálati eljárást.  A véleményezési folyamatot a városi hivatal 2017. május 3-án kezdte el.

Sosem titkoltam, hogy támogatom azokat a lépéseket, amelyek új ipari létesítmények telepítéséhez vezetnek városunkban. Azonban, nagyon zavar az a fokozott erőfeszítés – sajnos, néhány képviselő részéről is - hogy úgy tüntesse fel ezt a beruházást, mintha ahhoz a polgármesternek személyes érdekei fűződnének és azt mindenáron keresztül akarná vinni. Ez így nem igaz. Egyedüli célom az, hogy úgy lépjek fel, ahogy azt városunk érdekei kívánják. Ismételten kérem a lakosságot és a képviselő-testületet, hogy az említett projektet ne kapcsolják össze a nevemmel.

Meg vagyok győződve arról, hogy a jó együttműködés alapja a nyitott gondolkodás és az egymás iránti tisztelet. Ezek az értékek az önkormányzat működésének nélkülözhetetlenek elemei.  Az utóbbi időszakban,  főleg a szociális médiákon, sok illetlen megnyilvánulást tapasztaltam, amelyek sértőek és rágalmazóak voltak. Mindenkit arra kérek, hogy ne vegye figyelembe ezeket a megnyilvánulásokat. 

Továbbra is a nyílt és konstruktív, az illem határait nem túllépő párbeszéd híve vagyok. Úgy gondolom, hogy a minőségileg megfogalmazott nézetek és gondolatok, amelyek az objektív és igaz információkon alapulnak, hasznára vállnak nemcsak a városnak, hanem a közvetlen környezetének is. Szívesen állok rendelkezésükre egy személyes megbeszélés alkalmával. Kérem vegyék fel velem a kapcsolatot és egyeztessenek időpontot a 036/2851307-es telefonszámon, vagy jöjjenek be a hivatalba előzetes egyeztetés nékül, szerdánként 15.00 és 17.00 óra között.

 

Párkány, 2017. május 4.

Ing.  Szabó Eugen, polgármester

erbbbbb.PNG

A polgármester szemszögéből a Dunamente TDM témára

 

A testület április 10-i testületi ülésére ismét a képviselők elé terjesztettem beadványomat a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsmentből való kilépésre.

Az eredeti elképzelés szerint ennek a szervezetnek kellene irányítania az idegenforgalmi marketing és propagációs feladatokat. Az éves tapasztalat azonban megmutatta, hogy hatékonyabb lenne, ha Párkány a saját kezébe venné ezt a tevékenységet. Ezért javasoltam a szervezetből való kilépést.

Beadványomat csak 6 képviselő támogatta. A javaslat elfogadásához 2 szavazat hiányzott. Itt jegyzem meg, hogy a javaslat ellen 2 képviselő szavazott. Ennek értelmében a témában nem született jogerős döntés.

Párkány város a többi tíz taggal (Komárom, Izsa, Pat, Karva, Dunamocs, Muzsla, VADAS Kft., WELLNESS Kft. Pat, Pat Fürdő Kft., DREAM Kft.) együtt továbbra is a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment tagja marad.

Párkány idegenforgalmának minőségi növelése érdekében a nehezebb utat választottuk. Az, hogy harcolni fogok a város érdekeiért ebben a felállásban is, több mint nyilvánvaló.

 

Párkány, 2017. április 18.

Ing. Szabó Eugen, polgármester

erbbbbb.PNG

Párkány Város is csatlakozott a Duna kulturális identitás megerősítésére irányuló projekthez

 

Az idegenforgalom és az oktatás révén létrejövő regionális hállózat kiépítésére irányul a DANUrB (DANube Urban Brand) nevet viselő nemzetközi projekt, melynek célja a Duna kulturális identitásának és szolidaritásának megerősítése.

A projekt fő célkitűzése az ún. „Dunai Kulturális Promenád“ létrehozása, mely összekapcsolja és egy közös márkanév alatt futó turisztikai desztinációban egységesíti a Duna mentén található összes közösséget, tematikus útvonalakat és fejlődési lehetőségeket kínál. A közös márkanév alkalmazása hozzájárulna a turisták és a vendégéjszakák számának növekedéséhez. A DANUrB céljai között szerepel továbbá a Duna menti kis- és középvárosok kihasználaltlan kulturális örökségének és más forrásoknak, mint pl. ipari örökségek, kommunista időszak örökségei, erődítmények, kereskedelmi hállózatok nyomai, élő kulturális hagyományok feltárása. 

Az együttműködés során a következő tevékenységek lesznek realizálva: kulturális és történelmi örökségek kutatása, DANUrB stratégia kidolgozása, „Dunai Kulturális Promenád“ hállózat létrehozása, kulturális és történelmi adatok elérhetősége mobil applikáción keresztül és az elért eredmének tesztelése a gyakorlatban pilot aktivitások szervezésével.  

A DANUrB projekt az Interreg Duna Transznacionális Program (2014-2020) keretében valósul meg a  2017. január 1-je és 2019. június 30-a közötti időszakban.

A projekt koordinátora a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), második legnagyobb partnere pedig a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara. A projektbe a hét Duna menti ország (Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) képviseletében összesen harminckilenc intézmény kapcsolódott be.

A projekt finanszírozása európai úniós forrásokból (Európai Regionális Fejlesztési Alap – ERDF és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz – IPA II.) történik.

(VH)

 

 

 

 

 

 

 

Párkány város polgármesterének sajtóközleménye - Lemondás a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsmentben betöltött elnöki posztról és igazgatótanácsi tagságról

A Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) 2015 novemberében jött létre hét önkormányzat és négy turizmussal foglalkozó vállalkozás képviselőinek közös megegyezése alapján a turizmus támogatásáról szóló Tt. 91/2010 törvény értelmében. A csoportosulás célja az egységes marketing tevékenység bebiztosítása és a térség népszerűsítése szem előtt tartva a turizmus további fejlődését és fenntarthatóságát, továbbá a regionális turizmus fejlesztésre szolgáló állami támogatások lehívása. Ezt jó dolognak tartottam, és ezért támogattam a szervezet létrehozását.

A tizennégy hónapos együttműködés során viszont több nézetkülönbség is megmutatkozott a tagok között, mely már-már hátráltatta a szervezet hatékony működését. A Dunamente TDM jelen szerkezetében túl nagynak és turisztikai szemmel nézve nagyon heterogénnek mondható, mely komplikálttá és nehézkessé teszi a szervezet működését.

Elemezve a kialakult helyzetet, javaslatot tettem a képviselő-testületnek Párkány kilépésére. Kértem a jóváhagyást, illetve, hogy mérlegelje a testület egy saját, kisebb régiót felölelő TDM szervezet megalakítását. A 2017. február 14-i soros ülésen a képviselő-testület elnapolta a döntést, és kérte a szervezet ügyvezető igazgatóját a szervezet tevékenységéről szóló anyag kidolgozására a következő soros (áprilisi) ülésre.

Mivel nekem több kérdésben is eltérő a nézetem, ezért úgy döntöttem, hogy lemondok a Dunamente TDM-ben betöltött elnöki posztomról és az igazgatótanácsi tagságomról. 2017. február 24-én a Dunamente TDM közgyűlése elfogadta döntésemet, és megválasztotta az új elnököt és az új igazgatótanácsi tagot.

Az áprilisi soros képviselő-testületi ülésig Párkány város a többi tíz taggal (Komárom, Izsa, Pat, Karva, Dunamocs, Muzsla, VADAS Kft., WELLNESS Kft. Pat, Pat Fürdő Kft., DREAM Kft.) együtt biztosan a szervezet tagja marad. A Dunamente TDM-mel való együttműködéstől természetesen nem határolódom el a jövőben sem.

 

Párkány, 2017. március 7.

Ing Szabó Eugen, polgármester

Párkány Város polgármesterének sajtóközleménye a Nánai út újjáépítésével kapcsolatban

 

A Nánai út, mely a város beépített szakaszán halad keresztül, jogosan a város egyik legtöbbet kritizált útja. A kritika tárgyát legtöbbször az útburkolat és a járdák állapota, az esővízelvezetők hiánya, illetve az útpadka rendezetlensége képezi. Naponta többszáz gépjármű halad keresztül ezen a szakaszon, javarészt kamionok, autóbuszok és személygépkocsik. A közlekedés részesei a biciklisek is, akiket leggyakrabban -  főleg az esős időszakban -  az úttest leromlott állapota nyugtalanít.

Nemzetgazdasági és forgalmi szempontból ez az útszakasz első osztályúként van nyilvántartva, és fenntartása a Szlovák Útkezelő Vállalat (Slovenská správa ciest) hatáskörébe tartozik.

Örömteli hír, hogy a Nánai út rekonstrukciója elmozdult a holtpontról. A Szlovák Útkezelő Vállalat legfrissebb információi szerint az építkezés az „Integrált infrastruktúra operatív program” keretből finanszírozott projektek közé lett besorolva. A Szlovák Útkezelő Vállalat készíti elő a kivitelezési munkálatokra vonatkozó közbeszerzési pályázatok kiírását. A város ezzel párhuzamosan indítja el a járdák megtervezését és kivitelezését, melyeket saját forrásból fog finanszírozni.

Reális az esély, hogy a párkányiak álma a közeljövőben valóra váljon.

Párkány, 2017. február 22.

Ing. Szabó Eugen, polgármester


Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

39456299

2019.02.17 van
Főoldal