Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Hírek

Kültéri automata defibrillátor került kihelyezésre Párkányban

A kültéri automata defibrillátor üzembe helyezésére, mely hirtelen szívleállás esetén életet menthet, július 16-án került sor. A riasztóval ellátott speciális dobozban elhelyezett berendezés a Párkányi Városi Hivatal Szabadságtér 1. sz. alatti épületének a bejáratánál található. Az életmentő készülék bárki számára elérhető.

A kültéri automatikus defibrillátor kép és hangutasítások segítségével irányítja az újraélesztést (kardiopulmonális reszusztitáció) és ezáltal növeli az esélyt az életben maradásra. Az elektromos sokk képes helyreállítani a helyes szívritmust. Olyan berendezésről van szó, amelynek segítségével a laikus is életet menthet.

A városi rendőrség állománya és a városi hivatal alkalmazottai 2019. június 27-én egy iskolázás keretén belül ki is próbálhatták a készüléket.  

Az üzembehelyezéssel párhuzamosan megtörtént a kültéri automata defibrillátor nyilvántartásba vétele a sürgősségi orvosi szolgálat műveleti központjában, abból a célból, hogy a segélykérő vonal operátorai az életmentőt a legközelebbi kültéri automatikus defibrillátorhoz navigálják.

Köztudott, hogy az emberélet mentésénél minden egyes perc számít, ezért sem szabad tétlenül várakozni a mentők megérkezéséig, mert az életmentésben mindannyian tudunk segítséget nyújtani.

A helyzetet továbbra is elemezzük és szükség esetén a város több pontjára is helyezünk ki defibrillátort.

 

Mgr. Blaháková Dominika

Alpolgármester Asszony

DSCN6842a-web.JPG

Kiértékelés: Kerékpárral munkába 2019

Annak ellenére, hogy a május országszerte csapadékdús időjárást hozott, a szlovák kerékpározóknak nem okozott gondot a kilométerek két keréken való gyűjtése. 99 városban és községben 12 687 aktív résztvevő gondolta úgy, hogy biciklivel szándékozik munkába menni. Az eredmény sok-sok kilométer és megtakarított szén-dioxid melyek számszerűen 1 026 884 km és 332 751 kg/CO2.

Párkány idény is csatlakozott az országos akcióhoz. 11 munkáltató alkalmazottjai vágtak bele a drótszamáron való napkezdésbe. 82 kerékpáros, 23 csapat, 5 851,45 km mellyel 1 538,46 kg/CO2-t takarítottak meg és tettek a közösbe. Párkány a résztvevő egyének és csapatok tekintetében a 31. helyen zárt. Az összegyűjtött kilométerek tekintetében pedig a 33. helyet foglalta el, ami nagyszerű eredmény. Olyan városokat sikerült megelőzni, mint Dunaszerdahely, Komárom vagy Nagymegyer, amely azt jelenti, hogy városunk lakói és dolgozói elkötelezettek a verseny és talán az egészséges életvitel és környezetvédelem mellett is.

A versenyben részt vevő vállalatok és csapataik száma:

 • Vadaš s.r.o.   5
 • Mesto Štúrovo   4
 • Smurfit Kappa Obaly Štúrovo a.s.   4
 • Mestská športová organizácia   3 
 • MUFIS s.r.o.   1
 • ARRIVA a.s.   1
 • Finančné riaditežstvo SR   1
 • Súkromná spojená škola Štúrovo   1
 • Monarflex s.r.o.   1
 • Mestská knižnica Štúrovo   1
 • Školská jedáleň Štúrovo   1

Csapatok, amelyek legtöbbször ültek kerékpárra:

 • Zážitkový bazén   144
 • Jar 2019                139
 • Knihomoli             138

Csapatok, amelyek legtöbb kilométert tekerték:

 • Zážitkový bazén      1 380,50 km
 • Jar 2019                   1 108,31 km
 • Bazén s vlnobitím   647,97 km    

Egyének, akik legtöbbször ültek kerékpárra:

 • Flenderová, Kollárová, Varkulíková   44
 • Szolník, Seifert, Vörös                          40
 • Hrachoviczki, Csiffáry, Barnová          38

Egyének, a legtöbb megtett kilométerrel:

 • Szolník   891,62 km
 • Seifert   721,89 km
 • Sipos      422,33 km

Városunk az Európai Mobilitási Hét során tartja a verseny kiértékelését, melyre szeptemberben kerül sor.

Köszönöm minden versenyben résztvevőnek a versenybe belefektetett munkáját és kívánom, hogy továbbiakban is sok sikeres kilométert tegyenek meg.

Végezetül miért is érdemes a kerékpárt választani:

 • gyorsítja az anyagcserét, hígítja a vért
 • a fehérjét és a szénhidrátot négyszer gyorsabban kezdi feldolgozni a szervezet
 • gyorsul az agy felé vezető véráram, melynek következményben az agy több endorfint szabadít fel, azaz boldogabbak leszünk
 • növekedik a tüdőkapacitás, a szív és a véredények sokkal hatékonyabban fognak dolgozni
 • a szív aktívabban kezd dolgozni és megnő a perctérfogat
 • erősödik az immunrendszer
 • fejlődik a kondíció és izomerő
 • ellenállóbbá válik a szervezet a stresszhatással szemben

Zoltán Tóth – a verseny helyi kordinátora

Testvérvárosunkban, Bruntálban jártunk

Már több éve sikeresen együttműködünk Bruntál várossal, ezért örömmel fogadtuk a meghívást a Bruntáli Napok rendezvényre, melyre június 14–15. között került sor. Ebből az alkalomból testvérvárosunk vonzó programot készített számunkra. Meglátogattuk a közeli Šumperk városát, ahol betekintést nyertünk a város történelmi nevezetességeibe. Részt vettünk a Stonožka gyermek tánciskola megalakulásának 30. évfordulójára rendezett ünnepélyen, valamint a helyi művészeti együttesek fellépésén. Nagyon kedves hagyomány a „partnerség fáinak” meglocsolása, amelyek növekedésükkel közös és fejlődő együttműködésünket jelképezik.  

Bruntál város polgármestere nyilvánosan mondott köszönetet PaedDr. Slabáková Kornéliának, Párkány város volt alpolgármester asszonyának a testvérvárosi kapcsolatok hosszútávú fejlesztésében nyújtott személyes hozzájárulásáért, majd a díjazottnak a „Város személyisége“ kitüntetést adta át. A kitüntetést olyan személy kapta, aki példaadó kommunikációt hozott létre és folytatott a két város között, hosszú éveken keresztül kapcsolta össze városunkat Bruntállal, példakép a jövő generáció számára, akinek karizmája nem kerülte el a külföldi delegációk figyelmét sem. Személyiségét nem kell tovább bemutatni, elég, ha azok kik ezen a szinten szeretnének dolgozni példát vegyenek róla.   

Szívélyesen gratulálunk a „Város személyisége“ kitüntetéshez!

Miroslav Chalmovský, városi képviselő-testület tagja

Az ünnep hangulatáról pedig meséljenek az alábbi képek (fényképek forrása: Bruntál Város weboldala, Miroslav Chalmovský)

Testvérvárosunk történéseibe a www.mubruntal.cz valamint a Město Bruntál - město mezi horami a vodou facebook profilon nyerhetnek betekintést.

A Bruntáli Napok rövid audiovizuális összefoglalója a következő linken található:

https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000016371/bruntalskym-dnum-mesta-2019-pralo-pocasi

4-Dni Bruntálu 2019-zdroj FB Bruntál.jpg

Testvérvárosi látogatás Baróton

Jó időben, kellemes hangulatban telt az erdélyi testvérvárosunkban június közepén megtartott hagyományos Barót Napok rendezvénysorozata, melyen városunk küldöttsége is részt vett.

Választék akadt bőven kulturális programokból, színpadi előadásokból egyaránt, a vásárosok is kirakták portékáikat, a kínálatból mindenki kedvére válogathatott. A vásári része számunkra ismételten amolyan kisebb Simon-Júda benyomását keltette. A lacikonyhák melletti ülőhelyek megteltek: enni- és innivalóból teljes volt a felhozatal, a kézművesek is buzgón kínálták portékáikat és természetesen nem hiányozhatott az elmaradhatatlan kürtőskalács szinte teljes kínálata sem.

A városünnep szombaton délben tartott megnyitója előtt fúvósok és a Dimény Olga tanárnő által vezetett Princess mazsorettcsoport vonult fel a városközpontban, a színpadon az Egyed Ágnes által vezényelt báró Wesselényi Miklós kórus énekelt. A városünnepre Fülöp László miklósvári római katolikus lelkész adta áldását.

A megnyitón tartott beszédében Barót polgármestere, Lázár-Kiss Barna András is hangsúlyozta, hogy a hit fontos, hinni kell legendáinkban, mondáinkban, hinni kell mindabban, amit őseink tettek, így lehet csak ünnepelni, számot adni a találkozásaink óta eltelt időről, örvendeni az újra találkozásnak. A múlt tisztázatlansága kapcsán megemlítette az utóbbi idők úzvölgyi történéseit, hangoztatva, hogy ott, bár nem évszázadokról van szó, mégis vitatott a temető hovatartozása, „ha nem hiszünk valamiben, ami a mienk, akkor ami biztosan köthető múltunkhoz, azt is elvehetik tőlünk” – mondta. 

A párkányi küldöttségre kellemes meglepetésként hatott, hogy Barót városa emlékplakett adományozásával fejezte ki köszönetét a többéves baráti kapcsolat ápolásáért Klačan Teréziának, városunk főellenőrének, valamint Hégli Mariannának és Hégli Gyulának, a Kisbojtár gyermek-táncegyüttes vezetőinek. Az emlékplakettet Lázár-Kiss Barna András polgármester adta át, melyet az érintettek könnyeikkel küszködve köszönték meg és egyöntetűen köszönetet mondtak a gyermektánccsoportok együttműködésének is, melyek kapcsán épült fel a jelképes „barátság hídja” Barót és Párkány között, mely mára már testvérvárosi kapcsolattá nőtte ki magát.

Végezetül, ezúton is szeretném tolmácsolni Barót város polgármestere és a barótiak szívélyes üdvözletét minden kedves párkányi polgárnak!  

                                                                          Csepregi Zoltán, városi képviselő-testület tagja

 

Az ünnep hangulatáról pedig meséljenek az alábbi képek (fényképek forrása: Barót Város Önkormányzata-facebook, Hégli Július, Csepregi Zoltán)

Testvérvárosunk történéseibe a www.facebook.com/barotvarosonkormanyzata/ facebook portálon nyerhetnek betekintést.

 

10-Barót 2019.jpg

ADJA LE TÉRÍTÉSMENTESEN A HASZNÁLT ÉTKEZÉSI OLAJOKAT ÉS ZSÍROKAT

Párkány városa a ZBEROL, s.r.o. vállalattal együttműködve használt étkezési olajok ingyenes gyűjtését szervezi a párkányi állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező fizikai személyektől.

A mobilis gyűjtésre öt kijelölt helyen kerül sor. Az olajokat tilos a gyűjtőhelyen őrizetlenül hagyni.

A gyűjtés feltételeinek megfelel bármilyen növényi eredetű étkezési olaj – edényben vagy fritőzben való sütés utáni, valamint olajban tárolt élelmiszerek halak, zöldség vagy sajtok elfogyasztása után visszamaradt olajok. Fontos, hogy csak tiszta, élelmiszer maradványoktól, pörcanyagoktól és víztől mentes olajat gyűjtsünk.   Az olajat szitán átszűrve, 1, 1,5, 2 esetleg 5 literes, tiszta és száraz műanyag palackban vagy az olaj eredeti csomagolásában adják le. A palackot kérjük jól zárják le.   

A gyűjtésre MINDIG AZ ADOTT HÓNAP ELSŐ CSÜTÖRTÖKÉN kerül sor a következő ütemterv szerint.  A gyűjtések terminusai: augusztus 1, szeptember 5, október 3, november 7 és december 5.   

Köszönjük, hogy Önnek is szívügye a környezetünk védelme és városunk tisztasága!

Városi Hivatal Párkány

 

ČASOVÝ HARMONOGRAM –  ÜTEMTERV

9.00 – 9.15 ŽELEZNIČNÝ RAD

parkovisko pred železničnou stanicou/vasútállomás előtti parkoló

9.20 – 9.35 KOMENSKÉHO 23-27

parkovisko pred bytovkami/lakótömbök előtti parkoló

9.40 – 9.55 ŽELIARSKY SVAH

Parkovisko pri „Malej Jednote“/ „Kis Jednota“ előtti parkoló

10.00 – 10.15 DRUŽSTEVNÝ RAD 4

parkovisko pred „Tulipánom“/„Tulipán” előtti parkoló

10.20 – 11.35 Ul. SVÄTÉHO ŠTEFANA

parkovisko pri Caesar pizzérii /Caesar pizzéria előtti parkoló

 

gyujtes HU datum nelkul .png

Položky 1-5 z 44

Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

42542684

2019.07.23 van
Főoldal