Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Megyeri Krisztina

Megyeri Krisztina

 

 

Hídőr – kották

2004 óta bizony sok víz lehömpölygött a Duna két partja között. Az első hídőrök akkor foglalták el székhelyüket a Vámház köz 2. szám alatti épületben, hogy ember és művészet, ember és táj, valamint ember és ember vonatkozásában létrehozzák azt a megfoghatatlan valamit, amit a hely szellemének szoktak nevezni. Azét a helyét, amely idén áprilisban immár a 22. hídőrt fogadta magába a budapesti Megyeri Krisztina zeneszerző személyében.
Krisztina a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, majd a lyoni Conservatoire National Supérieur de Musique zeneszerzés szakán tanult, de Párizsban is folytatott zenei tanulmányokat. Kiváló eredménnyel diplomázott a Zeneakadémián és a párizsi Cergy-Pontoise-i Konzervatóriumban, majd megszerezte a zongorakísérői és korrepetítor-tanári diplomát is. Zenetudományi Masters diplomáját az Université Paris VIII-en szerezte kortárs opera témában. Díjazottja rangos nemzetközi versenyeknek, számos előkelő ösztöndíj nyertese otthon és külföldön. Megyeri Krisztinát eddigi munkásságáról, sikereiről és párkányi élményeiről faggattam.
- a párizsi Théâtre du Châtelet-ben mutatták be Az idegen kert c. kamaraművemet, melyet az ottani színház felkérésére írtam. A Nousnoyons-nous című zenés színházi művemet pedig az Opéra de Lille tűzte műsorára. Műveimet jeles magyar együtteseken kívül előadta pl. a francia Orchestre National de Lorraine, az Ensemble SIC és az Ensemble Intercontemporain, a belga Ensemble Musiques Nouvelles, valamint a finn Ensemble Zagros is.
- Ezek a művek nyilván hanghordozókra is felkerültek?
- Igen. Műveimről felvételt készített a Magyar Rádió, a France Musiques, a Hungaroton, a Finn Rádió és a német SWR is. 2010-től pedig az Editio Musica Budapest gondozásában jelennek meg az általam írt darabok.
- Ilyen zenei múlttal a háta mögött miért lehet érdekes az Ön számára egy három hónapos párkányi itt-tartózkodás?
- Erről az ösztöndíjról már két évvel ezelőtt hallottam, és mindjárt felkeltette az érdeklődésemet. Érdekes számomra a hely, ahol csendes, nyugodt környezetben tudok koncentrálni a munkámra, jobban, mint a hétköznapi életben. Tetszik a város hangulata, a természet közelsége, ami nekem mindig is fontos inspirációt jelentett a komponálásnál.
- A családjáról elárulna valamit? Netán muzsikus is volt a felmenői között?
- Az édesanyám bölcsész, az édesapám amatőr zeneszerző. Zsolnay (Szkalka) Ágoston nagyapám viszont karnagyként tevékenykedett. Az ő édesanyja, vagyis az én dédanyám, Végh Ilona, párkányi születésű volt.
- Tehát párkányi gyökerekkel is rendelkezik. Készül-e Párkányban új mű?
- Igen, több kompozíción is dolgozom itt. A legfontosabb egy szimfonikus zenekari mű, amire nemrég kaptam felkérést. Témájában részben a hídhoz kapcsolódik, és egyben a tragikusan elhunyt Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész emlékére íródik.
- Tervezett fellépések Párkányban?
- Egy délutáni koncertet szervezünk a június 2-án megrendezésre kerülő AquaPhone-napra a Hídőr-házban, ahol több művem kerül bemutatásra a párkányi művészeti alapiskolával és budapesti művészbarátaimmal együttműködve. Ezen a napon az érdeklődők betekinthetnek a Hídőr-ház zeneszerzői műhelyébe is. Június 16-án pedig a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében mutatkozom be a Párkányi Városi Múzeumban.
- Jelenleg mivel foglalkozik még – amellett, hogy „hídőrködik” Párkányban?
- A Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán tanítok zeneszerzést, elméleti tárgyakat, de zongorakísérő – korrepetitor is vagyok az opera tanszakon.
- Végezetül azt szeretném még megkérdezni, hogy hova visz az útja tőlünk, és mik a legközelebbi tervei?
- Ez még egy nyitott kérdés. Minden esetre most készülök a doktori fokozatom megszerzésére a Zeneakadémián. Azt még el kell, hogy mondjam a tisztelt olvasóknak, hogy bár az ösztöndíjam június végéig szól, szívesen maradnék Párkányban és Esztergomban hosszabb ideig is, mert mindkét város a szívemhez nőtt.
- Kívánok Önnek munkájához sok sikert, egészséget és áldásos tevékenységet. Kívánom, hogy a Párkányban létrejövő Hídőr – kották ne egy elfeledett három hónap szürke lenyomatai legyenek, de ott szálljanak mindig emlékei boldog hangjegyei között.


Juhász Gyula

 

 

 


 

Hídőr

A_cuclista_jövőért!

A_cuclista_jövőért!

A_fa_ága

A_fa_ága

Dúslombú

Dúslombú

Esztergom

Esztergom


 
 
Esztergom_Húsvétkor

Esztergom_Húsvétkor

Fa-híd

Fa-híd

Good Morning, Stúrovo!

Good Morning, Stúrovo!

Híd-átló

Híd-átló


 
 
Hullámvasút

Hullámvasút

Két alak

Két alak

Komszomolkák

Komszomolkák

Pettyek

Pettyek


 
 
Pitypangmúzeum

Pitypangmúzeum

Stúrovo_anno

Stúrovo_anno


 

Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

42542903

2019.07.23 van
Főoldal