Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

AquaPhone’2018

AquaPhone’2018

Párkány, 2018. június 9 (szombat), 12:00 – 22:00

 

Indíték

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone performance tizenharmadik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósították meg, akik Ilma Rakusa négyszemélyes dramolettjét kísérő zenei improvizációt hoznak létre. A szöveg magyar, szlovák és német nyelven kel át a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

Az előadás kísérőprogramja a XII. Párkányi Hídőr Könyvünnep szlovák, magyar és német könyvkiadók rész­vételével. A rendezvényt a Transart Communication projekt nyitja meg egy nemzetközi performance bemutatásával a Mária-Valéria hídon, illetve a sétálóutcán. A nap keretében bemutatja alkotásait a 43. Hídőr, a brit Leah Lovett. Az irodalmi délután során bemutatásra kerül TomᚠBaka: Štúrovo - Párkány c. helytörténeti kiadványa, valamint Méri Mátyás: A hármak c. írása - a Creative writing workshop győztes alkotása. Ilma Rakusaval Mila Haugová beszélget. Szabó Máté improvizatív elektronikus zenével mutatkozik be. A napot a komáromi Hodek trió jazzkoncertje zárja.

Közreműködnek:

Ilma Rakusa

Író, műfordító, irodalomtudós. 1946-ban született Rimaszombatban szlovén-magyar családba. 1951 óta Svájcban él. Zürichben, Párizsban és Leningrádban tanult szlavisztikát és francia irodalmat. Elbeszélései, költeményei, esszéi francia, orosz, magyar, szerb-horvát, svéd és japán fordításban jelentek meg. Számos díj birtokosa, többek között 2009-ben elnyerte a Svájci Könyvdíjat több nyelven megjelent életrajzáért.

Márton László

Író, drámaíró, műfordító, esszéista. 1959-ben született Budapesten. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-német-szociológia szakon végezte tanulmányait. Számos regénye, elbeszélése, esszéje és fordítása jelent meg. Színdarabjait országszerte bemutatják.

Mila Haugová

Költő és műfordító. 1942-ben született Budapesten, jelenleg Pozsonyban él. Több mint másfél tucat szlovák nyelven megjelent verseskötete mellett alkotásai angol, francia, német, orosz és lengyel fordításban is kiadásra kerültek. Magyarból, németből és angolból fordít verseket.

Transart Communication

Egy nemzetközi kortárs művészeti rendezvény, amely idén ünnepeli fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból a jubileumi Performance Hajó Budapest és Pozsony között közlekedik. Útja során a hajón, valamint budapesti, szentendrei, párkányi és pozsonyi helyszíneken performance művészeti programokat, koncerteket és kiállításokat valósítanak meg.

Markus Eichenberger

Zenész (klarinét, szaxofon), zenetanár, zeneszerző. 1957-ben született. 1977 óta különböző alakulatokban, ill. projektekben improvizál. Koncert-, rádiós és televíziós szereplései alkalmával vált ismertté Európa-szerte. Zürichben és Menzbergben (Svájc) él.

Alfred Zimmerlin

Zeneszerző, csellóművész és zenekritikus. 1955-ben született. Zenetudományt és zenenéprajzot végzett a Zürichi Egyetemen. Improvizációt tanít a Baseli Zenei Főiskolán. Számtalan hangverseny és rádiófelvétel szerzője, ill. szereplője volt Európában és az USA-ban. Usterben (Svájc) él.

Baka Tamás

Párkányban nőtt fel és érettségizett. Történelmet tanult a Nyitrai Egyetemen. Főleg a huszadik századi történelem érdekli.

Méri Mátyás

A Párkányi Gimnázium diákja. A Mila Haugová által tartott Creative writing workshop tavalyi győztese.

Szabó Máté

Zenész.1989-ben született Galántán. A Jóvilágvan zenekar alapító tagja.

Hodek jazztrió

Hodek Dávid (1997, dob), Hodek Áron (2011, basszusgitár), Vizváry Eugen (keyboard).

 

AquaPhone_Meghivo_20180417_001.png

letöltés AquaPhone_Meghivo.pdf AquaPhone_Meghivo.pdf (304.2 kB)

Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

40555224

2019.03.24 van
Főoldal