Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Polgármester köszöntője

Polgármester

Ing. Eugen Szabó
 

Ing. Eugen Szabó


 

 

Párkány – a turisták városa

Üdvözöljük Önöket Párkányban. A 10 249 lelket számláló város a szlovák-magyar határfolyó, a Duna bal partján fekszik. Párkány Szlovákia legdélebben fekvő városa, érdekes természeti adottságai turisták sokaságát vonzza. Itt kezdődik a Dunakanyar, az esztergomi Bazilika atraktív panorámájával. A Garam a várom mellett torkollik a Dunába, izgalmasan kalandos kirándulási lehetőségeket kínálva a természetbarátoknak.

A várost a kovácspataki dombok ölelik körül (köztük a legmagasabb, 395 t.sz.f. magasságú Burda csúccsal).

Párkány elsősorban fürdőváros. A VADAS termálfürdő méltán híres határainkon túl is. 8.500 látogatót befogadó kapacitásával, különböző méretű felújított medencéivel, fedett uszodájával, újjáépített büfésorával és szociális épületeivel, sportolási lehetőségeivel ideális feltételeket kínál a víz és a nap szerelmeseinek a pihenésre.

A város területén már a kőkorban letelepedtek. A római korban ezen a területen állt az „Anavum” nevű helyőrség. A várost kezdetben valószínűleg Nána és Kakath települések alkották. A Kakathvár nevű nyári székhelyet a magyar Árpád fejedelem fia építtette a 10. században. Kakath fokozatosan jelentős településsé vált, dél- és nyugateurópa középkori kereskedőinek valamiféle vásáros helyévé lett. A tatárjárás idején a települést megerősítették, ettől a kortól használja a „Párkány” nevet.

1724-ben a település vásártartási jogot kapott. IV. Károly király vásárjogot adományozott a városnak, amelyek közül a legjelentősebb vásár a Simon-Júda vásár volt. A vásárt a mai napig megtartják. 1918-ban, Csehszlovákia megalakulása után Párkány Osztrák-Magyar országbelseji városából Csehszlovákia határvárosává vált. A Párkány név utoljára 1948-ban változott Štúrovo-ra.

A város ismert toleranciájáról. Területén évszázadok óta élnek együtt a különböző nemzetiségek és vallások tagjai. Ez a sokféleség sajátos szinezetet ad a városnak. Biztos vagyok abban, hogy Ön itt tartózkodása idején jól fogja magát érezni nálunk, a párkányiak pedig meggyőzik Önt jószívűségükről és vendégszeretetükről.

 


 

Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

43128619

2019.09.16 van
Főoldal