Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Régiók választmánya

Régiók választmánya

 
A Régiók Választmánya (RV), amelyet az Európai Únióról szóló szerződés alapján 1994-ben hoztak létre, az európai regionális és helyi szervek képviselőiből álló tanácsadó szerv. A RV-val az EÚ minden regionális politikával, környezetvédelemmel, képzéssel és közlekedéssel foglalkozó azon döntésének elfogadása előtt, amelyek a helyi és regionális önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, konzultálni kell.
A Választmánynak 317 tagja van. A tagállamokat képviselő választmányi tagok száma hozzávetőlegesen tükrözi az adott ország lakosainak számát.
Németország, Franciaország, Olaszország és az
Egyesült Királyság
24
Lengyelország és Spanyolország
21
Belgium, Cseh Köztársaság,Görögország, Magyarország és Hollandia, Ausztria, Portugália és Svédország
12
Dánia, Írország, Litvánia, Szlovákia és Finnország
9
Észtország, Lettország és Szlovénia
7
Ciprus és Luxemburg
6
Málta
5
ÖSSZESEN
317
Bulgária és Románia csatlakozása után a RV-nak 344 tagja lesz.
A Választmány tagjai helyi ill. regionális szinten megválasztott politikusok, akik gyakran a regionális önkormányzatok élén állnak vagy a városok polgármesterei.
Az EÚ tagállamainak kormányai nevezik ki őket, de politikailag teljesen függetlenek. Az Európai Únió Tanácsa által négyéves, megújítható megbízatási időszakra kerülnek kinevezésre. Mandátummal kell rendelkezniük azon szervektől is, akiket képviselnek, vagy azoknak politikailag felelniük kell.
A Régiók Választmánya a tagjai közül kétéves időszakra elnököt választ. 2004 februárjában a németországi Peter Straubot választották meg elnöknek.

Mi a Választmány feladata?

A Választmány feladata az EÚ jogszabályait érintő helyi és regionális vélemények előterjesztése. Ezt a feladatát a Bizottság javaslataihoz kiadott állásfoglalásai közvetítésével látja el.
A Bizottságnak és a Tanácsnak konzultálnia kell a Régiók Választmányával mindazon témákról, amelyek a helyi és regionális szerveket közvetlenül érintik, de a Választmánnyal bármikkor szükség szerint konzultálhatnak. A Választmány saját kezdeményezésből is adhat ki állásfoglalást és terjeszthet be ilyet a Bizottságnak, Tanácsnak és Parlamentnek.
 

Hogyan szerveződik a Választmány munkája?

A Régiók Választmányának minden évben öt plenáris ülése van, ahol pontosításra kerül az áltlaáos politika és elfogadásra kerülnek az állásfoglalások
A Választmány tagjai speciális „bizottságokba” kerülnek besorolásra, amely bizottságok feladata a plenáris ülés előkészítése. A Választmánynak hat bizottsága van:
  • A területi kohézió politikájának bizottsága (COTER)
  • A gazdasági és szociális politika bizottsága (ECOS)
  • A tartósan fenntartható fejlődés bizottsága (DEVE)
  • A kultúra és művelődés bizottsága (EDUC)
  • Az alkotmányos ügyek és az európai közügyek igazgatásának bizottsága (CONST)
  • A külső kapcsolatok bizottsága (RELEX).
 
 
2006 februárjától Szlovákia kilenc állandó képviselőjének egyike Štúrovo város polgármestere is, aki a kultúra és művelődés bizottságában (EDUC) és az  alkotmányos ügyek és az európai közügyek igazgatásának bizottságában (CONST) is aktívan dolgozik.
 

 

Naptár


Csütörtök blog

webygroup

Slovenská verzia
English version

42542557

2019.07.23 van
Főoldal